Taart met courgette en tomaat

Taart van courgette en tomaat
Voorbereiding
22 min
Kooktijd
35 min
 

Een lekkere taart van courgette, tomaat en kruiden. En zes eieren. Eenvoudige voorbereiding, half uurtje bakken. Bijgerecht voor vier, lunch voor twee.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Het Tweede NRC Handelsblad Kookboek
Ingredienten
  • 750 gr courgette, geraspt
  • 250 gr tomaten, ontveld en in plakjes
  • 2 tenen knoflook. geperst, kwartier tevoren
  • 5 st eieren
  • Provençaalse kruiden (tijm, oregano, basilicum etc)
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout
  • 100 gr belegen kaas, geraspt
Bereiding
  1. Doe de geraspte courgette met wat olijfolie in een grote koekenpan. Bak het en roer het regelmatig om. Zet het vuur niet te hoog. (Het vocht moet er uit verdampen.)

  2. De knoflook moet wel een kwartier hebben gerust, voor het in hete massa komt (lees dit). Dan is het gezond.

  3. Meng de kruiden en de knoflook door de courgetterasp. Peper en zout naar smaak.

  4. Het bakken is eigenlijk meer stoven geworden door de grote hoeveelheid vocht die de courgetterasp loslaat.

  5. Het duurt al met al wel 20 minuten eer er voldoende vocht is verdampt en het een dikke brei is geworden.

  6. Verwarm de oven voor op 190o C.

  7. Klop onderwijl in een kom de eieren los.

  8. Roer de kaas door de eieren.

  9. Laat de courgettebrij wat afkoelen en meng het, tezamen met de plakken tomaat, erdoor.

  10. Vet een ovenschaal in met olie. (Of boter. Of bakpapier.) Giet het mengsel in de schaal en zet het minstens 30 minuten in de oven.

Opmerkingen
3 september 2005
In heb een souffléschaal gebruikt. Ik dubde over een brede platte quicheschaal, maar was bang dat het baksel niet stevig genoeg zou zijn. In het kookboek is sprake van ‘een schaal’ en 20 minuten op 1600 C. Na ruim 30 minuten de taart uit de oven gehaald. Na even wat afkoelen uit de schaal gehaald door deze om te kieperen (plakte toch wat aan bodem en wand.) Bleek dat het binnenste nog kleddernat was. Ei niet gestold. Ik heb toen zo goed en kwaad als het kon alles weer terug in de schaal gedaan en opnieuw in de oven gezet. Plus wat olijfolie tussen de taart en de wand van de schaal gegoten. Op 1800 C en wel zeker 20 minuten extra laten doorbakken. De taart krijgt een echt bruine bovenkant, maar was wel gelukt.
 
18 augustus 2014
Ik heb 30 minuten gebakken op 180 graden en het was oké. Mag misschien iets langer, maar let erop dat de bovenkant niet te bruin wordt.
 
6 juli 2024
In een ronde taartvorm met anti-aanbaklaag, 30 minuten op 190 graden. Bovenkant was acceptabel donkerbruin en de binnenkant perfect.

3 september 2005
Jacques en Erna kwamen eten. Een puntje van deze taart met courgette bij het hoofdgerecht van gegrilde zeeduivelfilets met paprikasaus. En als contrast koolrabisalade 2.

18 augustus 2014
Weer eens gemaakt als lunchgerecht. Dan is het meer dan genoeg voor twee personen. En nu ook de foto’s erbij, want in 2005/2007 was onze website nog geheel anders en fotoloos.

6 juli 2024
Bij courgettes is het hollen en stilstaan. Ik had heen paar fikse jongens apart gehouden voor dit soort dingen. Morgen eens de courgette-spinaziepaté maken.

Plaats een reactie

Waardering