Taart met courgette en tomaat

Taart met courgette en tomaat - breeduit: Het Tweede NRC Handelsblad Kookboek
750 gr geraspte courgettes; 250 gr ontvelde tomaten; 2 tenen knoflook, geperst; 6 eieren; Provençaalse kruiden (tijm, oregano, basilicum etc); olijfolie; peper; zout; 100 gr belegen kaas, geraspt

Doe de geraspte courgette met wat olijfolie in een grote koekenpan. Bak het en roer het regelmatig om. Zet het vuur niet te hoog. (Het vocht moet er uit verdampen.)
De knoflook moet tien minuten hebben gelegen voor het in hete massa komt (lees dit).
Meng de kruiden en de knoflook erdoor. Peper en zout naar smaak.
Het bakken is eigenlijk meer stoven geworden door de grote hoeveelheid vocht die de courgetterasp loslaat.
Het duurt al met al 10 à 20 minuten eer er alle vocht verdampt is en het een dikke brei is geworden.

Taart met courgette en tomaat - heelVerwarm de oven voor op 180o C. Klop onderwijl in een kom de eieren los en snijd de ontvelde tomaten in plakjes. Roer de kaas door de eieren. Laat de courgettebrij wat afkoelen en meng het, tezamen met de plakken tomaat, erdoor. Vet een schaal in met olie. (Of boter. Of bakpapier.)) Giet het mengsel in de schaal en zet het minstens 30 minuten in de oven.

3 september 2005
Jacques en Erna kwamen eten. Een puntje bij het hoofdgerecht van gegrilde zeeduivelfilets met paprikasaus. En als contrast koolrabisalade 2.

18 augustus 2014
Weer eens gemaakt als lunchgerecht. Dan is het meer dan genoeg voor twee personen. En nu ook de foto’s erbij, want in 2005/2007 was onze website nog geheel anders en fotoloos.

OPMERKINGEN
3 september 2005
Taart met courgette en tomaat 2 partIn heb een souffléschaal gebruikt. Ik dubde over een brede platte quicheschaal, maar was bang dat het baksel niet stevig genoeg zou zijn. In het kookboek is sprake van ‘een schaal’ en 20 minuten op 1600 C. Na ruim 30 minuten de taart uit de oven gehaald. Na even wat afkoelen uit de schaal gehaald door de schaal om te kieperen (plakte toch wat aan bodem en wand.) Bleek dat het binnenste nog kleddernat was. Ei niet gestold. Ik heb toen zo goed en kwaad als het kon alles weer terug in de schaal gedaan en opnieuw in de oven gezet. Plus wat olijfolie tussen de taart en de wand van de schaal gegoten. Op 1800 C en wel zeker 20 minuten extra laten doorbakken. De taart krijgt een echt bruine bovenkant, maar was wel gelukt.
18 augustus 2014
Ik heb 30 minuten gebakken op 180 graden en het was oké. Mag misschien iets langer, maar let erop dat de bovenkant niet te bruin wordt.

Plaats een reactie