Een wel zeer en uiterst smakelijke vegetarische pastasaus met wortel, walnoot en tomaat. En natuurlijk een kloeke scheut witte wijn.
- 4 st rijpe tomaten (of 1 groot blik gepelde tomaten)
- 2 eetl olie
- 1 st ui, gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 st grote (winter-)wortel, geraspt
- 1 theel rode wijnazijn
- ½ dl witte wijn
- peper & zout
- 75 gr walnoten, grof gehakt
- 500 gr tagliatelle
- 4 eetl Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 2 eetl peterselie – de platte! – fijngehakt/gesneden
- 1 st rode paprika, in stukjes optioneel
-
Als er verse tomaten worden gebruikt: ontvel ze. (Zie hier hoe dat moet.) Hak de tomaten grof.
-
Meng, in een glas, de wijn en de azijn.
-
Doe de tomaten en geraspte wortel en het wijn-azijn-mengsel bij de ui en bleekselderij in de pan. (En als je paprika hebt, dan die ook.) Laat het zo'n 25 minuten sudderen.
-
Verhit 5 minuten voor de saus klaar is de andere eetlepel olie in een koekenpan en rooster de walnoten al roerend.
-
Kook tijdig de pasta en giet deze af. Meng de saus met de pasta. Goed door elkaar scheppen. Serveer met de peterselie, gebakken walnoten erdoor geroerd en Parmezaanse kaas erover.
Ik maak altijd meer saus (dan eten we minder pasta) en doe er stiekem meer wortel bij.
24 februari 2007
Vanavond gaan we met de familie plus wat vrienden naar Najib Amhali, zijn try out van zijn nieuwe programma ‘Zorg dat je erbij komt’. Deze pasta met saus heb ik al zeker acht keer eerder gemaakt. Het is telkens een succes. Maar tot vandaag heb ik het niet in dit kookboek opgenomen. En telkens zocht ik mij suf in Het Grote Vegetarische Kookboek, want mijn steekwoord is (winter-)wortel en via de index kom ik dan niet op dit recept. (In het boek heet het Tagliatelle met Tomaten-Walnotensaus. Maar ik vind het wortelsaus.)
28 oktober 2013
Ik heb het de afgelopen jaren wel een aantal maal gemaakt – eigenlijk vrij geïnterpreteerd: een saus met tomaat, wortel en walnoten. Nu lees ik pas dat de waltnoten niet door de saus gaan.
Enfin, 2007 was van voor de tijd dat we foto’s bij de recepten plaatsten. Nu dan de foto’s erbij.
“Erg lekker,” zei mrs. M toen ze haar bord leeg had. En zo is het.
17 april 2023
Misschien wel tien jaar na de laatste keer, maar vanavond hebben we dit weer gegeten. Met de laatste winterwortels uit de kuil. En het is en blijft heel erg lekker.