Topinambour met kaas

Uit: Ik kan koken (6e druk, 1931)
2 kg. aardperen, 80 gram boter; 50 gram oude kaas, fijn geraspt; 1 ui, fijngehakt; ½ eetl. selderij, fijngehakt; wortel, fijngehakt; prei, fijngehakt; (soepgroenten, dus); ¼ l melk; ½ theel. citroensap; 1 theel. suiker; zout; paneermeel

Verwarm de oven voor op 210o C.

De knollen dun schillen, wassen en in dikke schijven snijden (5 – 7 mm). Houd een derde van de kaas apart.
Op de bodem van een vuurvaste schaal een beetje boter smelten. Leg een derde van de aardpeerschijven er in, bestrooi dit met wat fijngehakte ui, prei, wortel, selderij en wat zout. Leg er wat kleine stukjes boter op en strooi er wat kaas over. Herhaal dit proces tot alle ingrediënten op zijn. Besprenkel het met de citroensap, strooi de suiker erover en giet de melk er bij. Meng de apart gehouden kaas met paneermeel en bedek de schaal hiermee. Leg wat kleine stukjes boter erop.
Bak het gerecht in 50 minuten tot een 1 uur in een oven lichtbruin.

15 december 2007
Ik heb prei en ik heb aardpeer. Ik zoek en vind dit recept op onze eigen website. 'Nog niet gemaakt' staat er (nu: stond er). Hoogste tijd om dit recept eens te maken.
Na het eten praten we na. Jasper, een wielervriend van Jolien, zegt dat zijn vrienden de onze website ook al gebruiken om te koken. Leuk om te horen, want we zijn nog niet eens officieel live. Ik vertel hem hoe handig het is om recepten te zoeken op basis van ingrediënten die je hebt. "Gewoon intikken en alleen die recepten waar alles in voorkomt worden getoond," zeg ik. Verrek. Er klopt iets niet. Ik heb gezocht met aardpeer en prei en ben vergeten de prei in deze schotel te verwerken.

OPMERKINGEN
1.    lekkere schotel. Een blijvertje. Kan dus ook zonder prei.
2.    de suiker lijkt raar, maar voegt wel iets toe. Wortel maakt het ook wat zoeter.
3.    ik vermoed dat met ½ eetl. selderij bladselderij wordt bedoeld. Ik heb drie stengels bleekselderij genomen.
4.    ik heb de wortel, bleekselderij en ui met een keukenmachine zeer fijn gemaakt.
5.    ik heb Parmazaanse kaas gebruikt en niet gelet op de aangegeven hoeveelheid. Telkens bijgeraspt als ik wat nodig had.

1 gedachte over “Topinambour met kaas”

Plaats een reactie