Topinambour met champignons of cantharellen

Uit: Ik kan koken (1930)
500 gr. aardperen; 250 gr. verse champignons of cantharellen; 50 gr. boter; 3 dl. bouillon; 40 gr. bloem; 1 dl. witte wijn; 1 sjalot, geraspt; ¼ theel. cayennepeper; zout

De knollen dun schillen en in stukken snijden. De champignons (of cantharellen) schoonmaken. Beide groenten wassen en in de bouillon half gaar stoven (hooguit tien minuten). Onderwijl de boter smelten, de bloem erin laten fruiten en met de bouillon, waarin de groenten gestoofd zijn, een saus maken. Voeg hieraan de wijn toe, de geraspte sjalot en de cayennepeper. Stoof de groenten hierin verder gaar.

28 februari 2007 
Ik heb vandaag enige kilo's aardperen naar Ristorante Adriano gebracht. Dit maal had ik nog niet gemaakt. En het is een heus dertiger jaren gerecht: met een papje.

12 december 2010
Hoogste tijd om dit nogmaals te maken. Deze zondag was een dooidag tussen de vorstperioden. Ik heb vijf meter aardperen gerooid. Dat is ongeveer de helft. Een grote gevulde tas is naar Adriano gegaan. En nu ik dit schrijf realiseer ik mij dat onze relatie met Adriano en Gea al zeker vier jaar stand houdt. Tempus foetsie.

OPMERKINGEN
  1. 1. Lekker. In een groot diep bord. Zonder verdere poespas. Ik heb wat meer cantharellen gebruikt. Uit blik. Duits. Geen probleem (voor deze keer).
  2. 2. Groentebouillon, niet te veel. En verder op gevoel de saus maken (boter en bloem). Het gerecht moet uiteindelijk niet in de saus drijven.
  3. 3. Wat peterselie op het laatst erbij gedaan.

 

Plaats een reactie