Tortellini met radicchio

Bron: her en der en eigen
4 fikse radicchio Treviso (die er als rode witlof uitzien – maar pas op: er is ook rode witlof) of 1 stevige radicchio di Chioggia (rond, die bij ons ook wel door eigenwijze domoren rode sla wordt genoemd); olijfolie; 300 gr tortellini (met kaas gevuld); peper en zout; bechamelsaus (30 gr boter, bloem, melk); 4 rode uien, in kwart ringen gesneden. 2 tenen knoflook, gesnipperd; nootmuskaat; peper; Parmezaanse kaas, geraspt

Het lijkt ingewikkelder dan het is.

Oven voorverwarmen op 220o C.
Kook de tortellini conform de gebruiksaanwijzing, afgieten en uit laten lekken.

Tortellini met radichio - radichio.jpgSnijd de radicchio grof (de kern eruit c.q. bij de Terviso, de onderste 2-3 cm overhouden voor de composthoop) en was het. Slinger droog. Smoor de rode ui in olijfolie tot ze glazig begint te worden. Op het laatst de knoflook erbij en eigenlijk kan het vuur meteen uit. Laat afkoelen. Maak de bechamelsaus (zie opmerking 2).
Meng in een ruime schaal of kom de tortellini met de saus, de radicchio, de gesmoorde ui en knoflook, flink wat peper en pakweg een hand geraspte Parmezaanse kaas.
Doe in gratineerschaal en bestrooi met nog meer kaas. Een minuut of twintig in de oven zetten, tot begint te bruinen.

Tortellini met radichio - schotel.jpg28 oktober 2012
Dit wilde ik eigenlijk afgelopen maandag maken, maar het kwam er niet van. De afgelopen twee dagen stonden we met Chocoweb op het Origin Chocolate Event – tot 's avonds laat. Dus vandaag.
Het is een heerlijke schotel. Mooi bittertje afgewisseld met de tortellini. En omdat de radicchio niet voorgebakken is, heeft ze een beet èn nog kleur. Ja. Dit vond mrs. M erg lekker.

OPMERKINGEN
1.   In sommige beschrijvingen heb ik gezien dat de radicchio met de ui wordt meegebakken tot ze zacht en grauw is. Ons lijkt dat niet lekker.
2.   De bechamelsaus maakten wij als volgt: pakweg 30 gram boter smelten, witte bloem erdoor roeren (met een garde) tot het droog en plakkerig wordt en dan koude melk toevoegen – al roerend telkens aan de kook brengen. En als het dik genoeg is: nootmuskaat en peper erdoor. Dik genoeg is niet te dun, maar ook geen pap waar de lepel in zou blijven staan.

Plaats een reactie