Tortellini met radicchio

Tortellini met radicchio

Ovenschotel voor de stevige maaltijd. Tortellini met radicchio in een bechamelsaus en kaas erover.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Her en der en eigen
Ingredienten
 • 1 st stevige radicchio di Chioggia (foutief ook rode sla genoemd) of 4 fikse stronken radicchio Treviso
 • 4 st rode ui, in kwart ringen
 • 300 gr tortellini (gevuld met kaas)
 • 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst (minstens kwartier voor het verhit wordt)
 • olijfolie
 • peper & zout
 • Parmezaanse kaas, geraspt
 • bechamelsaus (30 gr boter, bloem, melk, nootmuskaat) (zie 2. bij notities)
Bereiding
 1. Oven voorverwarmen op 220o C.

 2. Kook de tortellini conform de gebruiksaanwijzing, afgieten en uit laten lekken.

 3. Snijd de radicchio grof (de kern eruit c.q. bij de Terviso, de onderste 2-3 cm overhouden voor de composthoop) en was het. Slinger droog.

 4. Smoor de rode ui in olijfolie tot ze glazig begint te worden. Op het laatst de knoflook erbij en eigenlijk kan het vuur meteen uit. Laat afkoelen.

 5. Maak de bechamelsaus (zie opmerking 2).

 6. Meng in een ruime schaal of kom de tortellini met de saus, de radicchio, de gesmoorde ui en knoflook, flink wat peper en pakweg een hand geraspte Parmezaanse kaas.

 7. Doe in gratineerschaal en bestrooi met nog meer kaas. Een minuut of twintig in de oven zetten, tot begint te bruinen.

Opmerkingen
 1. In sommige beschrijvingen heb ik gezien dat de radicchio met de ui wordt meegebakken tot ze zacht en grauw is. Ons lijkt dat niet lekker.

 2. De bechamelsaus maakten wij als volgt: pakweg 30 gram boter smelten, witte bloem erdoor roeren (met een garde) tot het droog en plakkerig wordt en dan koude melk toevoegen – al roerend telkens aan de kook brengen. En als het dik genoeg is: nootmuskaat en peper erdoor. Dik genoeg is niet te dun, maar ook geen pap waar de lepel in zou blijven staan.


28 oktober 2012
Dit wilde ik eigenlijk afgelopen maandag maken, maar het kwam er niet van. De afgelopen twee dagen stonden we met Chocoweb op het Origin Chocolate Event – tot ‘s avonds laat. Dus vandaag.
Het is een heerlijke schotel. Mooi bittertje afgewisseld met de tortellini. En omdat de radicchio niet voorgebakken is, heeft ze een beet èn nog kleur. Ja. Dit vond mrs. M erg lekker.

5 november 2020
Gerhard kwam met een tas groenten, van Maartje van De Horsterhof. Waaronder een mooie ronde bol radicchio. De eigen radicchio is vrijwel op gegaan aan de salade met shiitakes. Dus deze krop was erg welkom. In de vriezer stond sinds februari van dit jaar een bakje kaassaus (bechamel met kaas). Dan is één en één snel twee. Ook Gerhard vond het erg lekker. Vreemd dat ik deze schotel niet vaker heb gemaakt.

Plaats een reactie

Waardering