Toscaanse hazenpeper

Pappardelle sulla lepre

bron: Onno Kleyn
1 kg hazenbouten (met bot); 1 fles rode wijn; 1 ui, fijn gesnipperd; 2 stengels bleekselderij, fijn gesneden; 1 wortel(tje), fijn gesneden; 3 teentjes knoflook, fijn gesneden; 3 takken verse rozemarijn, fijn gehakt; 3 gepelde tomaten (uit blik), gepureerd; 5 eetlepels olijfolie;

mespuntje chilipeper of cayennepeper; 400 gram pappardelle (of anders tagliatelle); zout

Een dag of twee vooraf: doe de hazebouten in een niet te ruime schaal en zet ze onder de rode wijn: 24-36 uur marineren (zie opmerking 1).

Toscaanse hazenpeper.jpg

De zegeningen van een keukenmachine: het fijn snijden van de knoflook, bleekselderij en ui gaat daar makkelijk in. Maar, zoals Onno schrijft: draai het niet tot pulp.

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog. Bewaar de marinade. Doe olijfolie in een grote stevige braadpan (kasserol) en bak het vlees om en om aan. Haal uit de pan en fruit vervolgens de gehakte groenten (ui, bleekselderij, wortel en knoflook) enkele minuten. Doe het vlees er weer bij. Doe de rozemarijn, chilipeper, gepureerde tomaten en ca. 2 dl marinade erbij. En wat zout.
Draai het vuur heel laag – eventueel een plaatje ertussen – en laat het 2½ uur sudderen, als je daar al van kunt spreken. Het vlees moet door en door gaar zijn, maar niet van het bot af vallen. Haal aan het einde het deksel van de pan om de saus in te laten koken tot een, zoals heer Kleyn het zegt, 'dikte van appelmoes'.
Als het vlees gaar is, het uit de pan halen, wat af laten koelen en van de botten halen. Grote stukken klein snijden, dwars op de draad.

Doe het vlees terug in de pan en maak later af door op te warmen terwijl u de pasta beetgaar kookt.
Meng hazenpeper met de brede lintpasta en serveer direct.

2 december 2009
Haas is, zo heb ik begrepen, het enige wild dat niet kan worden gefokt. Welnu, er zaten heel wat kogeltjes in. Maar we hebben er smakelijk van gegeten. De kastanjesoep met chorizo vooraf.

OPMERKINGEN
1)   Marineren. Tijdens een uitzending van de rubriek Uitgekookt, op deVPRO radio (donderdagmiddag 26 november 2009) vertelt Annemieke Smit dat marineren weinig effect heeft: de stoffen dringen alleen de eerste millimeters het vlees binnen en het meest voordelige effect van het marineren is het zachter worden doordat het vlees adellijk wordt. Plastisch gezegd: rotting.
2)   Onno stelt 400 gram pappardelle voor, voor vier personen. Misschien als enig gerecht. Wij hebben, met voorgerecht, voor zeven personen ruim voldoende aan 500 gram gehad. (De rest van de ingrediënten voor zeven personen natuurlijk opgerekt.)

Plaats een reactie