Tuinbonen met rauwe ham

Gebaseerd op een recept van Valentine Warner

De hoeveelheden maken in dit recept niet zo uit. U kunt het zo klein en groot maken als u wenst.

Tuinbonen met rauwe ham - breed

1 kg tuinbonen (in de dop), gedopt; 1 ons goede rauwe ham, in dunne plakjes; scheut goede olijfolie; scheutje sherryazijn; vers gemalen peper; krop sla

De gedopte tuinbonen een paar minuten koken. U kunt ze dubbel doppen, dan zijn ze fraai groen, maar dat vinden wij veel werk en ook het velletje van de boon heeft zijn voedingswaarde. De tuinbonen in koud water afkoelen en dan uit laten lekken. (Eventueel voorzichtig in/met een schone doek drogen.)

Sla schoonmaken, wassen en droogslingeren.

Tuinbonen met rauwe ham 7Voor de ham hebben we die van het bonte bentheimer landvarken gebruikt, gemaakt door John van Broekhuizen en alweer een paar jaar in ons bezit. (Blijft ‘eeuwig’ goed, dat gedroogde gezouten vlees.) Maak lange plakken kleiner.

Drapeer de sla over de borden. Druppel er wat olie en azijn over. Doe de bonen met de ham  in een kom. Giet er een eetlepel olie over en sprenkel er een beetje sherryazijn over. Meng en leg op de sla.

Serveer.


2 juli 2014
Tuinbonen met rauwe ham 5Dat waren de laatste tuinbonen. De Groninger mollebonen staan er nog. Die willen we aan de peul laten drogen. Vergeleken met andere jaren zijn we nu een week of twee, drie eerder in het seizoen.


Opmerkingen
Geen

 

 

Plaats een reactie