Tuinbonenpilav

Tuinbonenpilaf

Deze pilaf (of pilav – of risotto) van tuinbonen met wat rozijnen en cashewnoten is vegetarisch. Snel te maken en zelfs lekker.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: algerijns
Voor: 4 Personen
Auteur: nrc.tv
Ingredienten
 • 1 st ui, gesnipperd
 • stukje gemberwortel, fijngesneden of geraspt
 • handje rozijnen
 • 1 st kaneelstokje
 • 300 gr basmatirijst
 • 800 ml groentebouillon
 • kg tuinbonen in de dop of 400 gr gedopt
 • 125 gr cashewnoten, ongezouten of amandelen
 • handje verse dille
 • 2 x klontje boter
Bereiding
 1. Week de rozijnen minstens een kwartier in warm water. Een keer water vervangen kan geen kwaad om van allerlei troep af te komen.

 2. Verhit de bouillon.

 3. Smelt een klontje boter in een stevige pan. Fruit hierin de gember, ui en het kaneelstokje op middelmatig vuur. Schep regelmatig om.

 4. Doe na een paar minuten de rijst erbij en schep die ook zodanig door het geheel dat de korrels bedekt zijn met het vet.

 5. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en doe het deksel op de pan. Laat een minuut of 8 koken.

 6. Laat de rozijnen ondertussen uitlekken.

 7. Doe de rozijnen met de tuinbonen bij de rijst en breng weer aan de kook. Laat nog 8-10 minuten koken, tot de rijst droog is en de tuinbonen gaar.

 8. Ondertussen de cashewnoten roosteren in een droge koekenpan en de dille fijnhakken.

 9. Schep de dille en nog een klontje boter door de pilav – want dat is het ondertussen geworden – schep op de borden en bestrooi met de cashewnoten.

Opmerkingen

1) Wij nemen de hoeveelheid bouillon vs rijst niet zo nauw. Dat wil zeggen dat we in de gaten moeten houden dat er voldoende vocht bij de rijst is, dus af en toe bijgieten en doorroeren om aanbranden te voorkomen.
2) Eigenlijk nemen we alle hoeveelheden niet zo nauw.
3) Pilaf is vergelijkbaar met risotto.

26 juni 2009
Onze tuinbonen konden de afgelopen week pas voor het eerst worden geoogst. Dit recept stond op 10 juni al op nrc.tv. En dat terwijl wij onze tuinbonen al in februari zaaien en voortrekken in de koude bak. Hoe kan dat? Hebben ze kastuinbonen gebruikt?
Ach, eigenlijk hebben we niet zo veel meer met de nieuwe kokvrouwen van NRC c.q. NRC.Next (resp. Marjoleine de Vos en Janneke Vreugdenhil). Ze schrijven over seizoensgroenten en doen vaak anders. Nee, geef ons maar de kookdames terug: Florine Boucher, Annèlene van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker. Het is nu allemaal te snel, te makkelijk geworden. ‘t Zal de tijdgeest wel zijn. Dit is dus zo’n snel recept. Wel smakelijk. Dat moet wel worden gezegd.

19 juli 2024
We hebben nu eindelijk Oldamster Wierdebonen, kleine tuinbonen. We oogsten een deel om op te eten. En terwijl we dit recept naar de layout en foto’s anno nu bewerken, komen we er achter dat op de website ook nog een tuinbonenpilav staat. Bijna hetzelfde, maar toch anders.

Plaats een reactie

Waardering