Loont de SDE-subsidie?

Over de ambtelijke molens, regels, zin en waanzin, lees ons feuilleton:

De lijdensweg van de SDE-subsidie 1
De lijdensweg van de SDE-subsidie 2
De lijdensweg van de SDE-subsidie 3
De lijdensweg van de SDE-subsidie 4

Korter samengevat:

1)   Als u subsidie aanvraagt maakt u kosten. Jaarlijks terugkerende kosten en eenmalige kosten.

Vraag: verdient u deze (ooit) terug?

2)   Onderdeel van de SDE-regeling is dat het subsidiebedrag kan dalen als de elektriciteitstarieven in zijn algemeenheid stijgen. U heeft dan sowieso meer voordeel van uw zonnepanelen, zegt de regering.
Vraag: kan het subsidiebedrag zo laag worden dat ze de jaarlijkse kosten niet (meer) dekken?

 

eenmalig (1e jaar)

jaarlijks

Voorbereiding installatie meter- elektricien

€ 297,87

 

Teruglevermeter Liander

€ 87,26

€ 29,12

–      Eerste jaar

€ 29,12

 

Bijdrage CertiQ

€ 29,75

€ 29,75

–      Eerste jaar

€ 29,75

 

 

 

 

Totaal

€ 473,75

€ 58,87

Bij moderne woningen is vermoedelijk al een digitale meter met teruglevermeter aanwezig. Bij ons moest deze extra worden geplaatst.

Conclusies

I

Dus om de kosten die u in het eerste jaar moet maken om überhaupt subsidie te kunnen krijgen, terug te verdienen, moet u al € 473,75 / 33 cent = 1436 kWh opwekken. Dat hoeft niet meteen in het eerste jaar.

II

Als u 500 kWh per jaar opwekt, gaat u in het vijfde jaar iets verdienen, mits de subsidie gelijk blijft en de genoemde jaarlijkse kosten niet zullen stijgen. Kijk op deze spreadsheet.

Grofweg gesteld houdt u dan na 15 jaar iets van 800 euro over. Dat is dus de tegemoetkoming op de aanschaf van de panelen.

III

Kijk en bereken zelf met deze spreadsheet.

IV

Onze mening is dat als u enkele panelen plaatst en kosten moet maken om een teruglevermeter te plaatsen, het weinig zin heeft om subsidie aan te vragen.

 

 

V

Als de subsidieperiode is afgelopen (na 15 jaar) moet de teruglevermeter eigenlijk kosteloos worden verwijderd.

 

Situatie MergenMetz

Wij hebben de zonnepanelen niet op het dak van de hoofdwoning liggen. In het gebouw waar ze wel op liggen, wordt ook elektriciteit verbruikt. De netwerkbeheerder (in ons geval: Liander) stelt onverbiddelijk dat de teruglevermeter in de meterkast in de hoofdwoning moet zijn geplaatst. Bij voorkeur achter de voordeur en x meter van de straat. Medewerkers mogen niet verder gaan – ondanks ons woord dat we daar absoluut geen bezwaar tegen hebben.

Wij krijgen (dus) alleen subsidie over de netto teruggeleverde stroom, i.c. als de meter in de hoofdwoning teruglevert, dus als de zonnepanelen meer opleveren dan in het bijgebouw aan elektriciteit wordt verbruikt (d.i. overdag met name: koelkast, aardwarmtepomp – alhoewel die op zonnige zomerdagen vrijwel niet zal draaien anders dan voor warm leidingwater).

Plaats een reactie