Winterse groentenschotel

bron: The Guardian, Rachel Roddy, 24 januari 2017

1 flespompoen/butternut squash (500-600 gr vruchtvlees), in plakken van ½ cm dik en pakweg 5 cm lang; 500 gr vaste aardappels (bijv. roseval), in plakken van ½ cm; 2 uien, in halve ringen; 1 krop radicchio di chioggia (de ronde bal), blad in grove repen; 4 blaadjes salie, fijngehakt; zout uit de molen; 120 ml goede olijfolie; 120 ml water; kaas: fèta of zachte geitenkaas of ricotta

Verhit de oven op 190o C voor.

De pompoen en aardappels hebben ongeveer even grote plakken. Een mandoline is erg handig hiervoor.

Ervoor
Erna, met fèta

Neem een (ronde) ovenschaal. Vet de bodem en randen goed in met een fikse scheut van de olijfolie. Maak een laag dakpansgewijs met aardappel- en pompoenplakken. Spreid daarover de halve ringen van één ui. En hierop een laag radicchio. Daarover de fijngehakte salie verspreiden. Bestrooi met wat zout.
Leg er weer een laag ui over. En vervolgens weer een laag – dakpansgewijs – aardappel en pompoen. Bestrooi met zout, sprenkel er de rest van de olijfolie over. En ook het water.


Zet een uur of wat in de oven. Als de bovenkant goudgeel wordt (of begint te bruinen) is het goed. Haal uit en oven een laat even rusten. Verspreid dan de kaas erover.

Zet de schaal op tafel en eet!


27 januari 2017
Vanavond eters. Winterkost had ik gezegd. Dan denk je aan stamppot boerenkool of zuurkool. Of erwtensoep. Maar als geschenk uit de hemel kwam deze fraaie schotel voorbij. De laatste butternut uit de kelder is hiervoor benut. Een halve voldoet voor één schotel. En één schotel voldoet voor vier personen. We hebben een fraaie ronde schalen. Daar moet het in gebeuren. En potjandorie wat is dat lekker! Je blijft er van dooreten. Dan is het voor drie personen 🙂


OPMERKINGEN
Het originele recept spreekt van rode ui. Mag ook. En er mag wel wat meer radicchio bij.

Plaats een reactie