Witlof tarte tatin

Er gaat niets boven eigen witlof!

Zo uit de grond
Schoongemaakt
Voor de varks
5 van 1 stem
Witlo(o)f tarte tatin

Witlof uit eigen tuin. Als tarte tatin met blokjes zoete appel en wat smaakvolle kaas. Oh, wat is dat lekker.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: tja, uit de keuken van MergenMetz maar variatie op een thema
Ingredienten
  • 500 gr witlof (schoon ca 300 gr)
  • 1 st zoete appel
  • 75 gr kaas (zie notities hieronder)
  • klontje boter
  • bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Bereiding
  1. Verhit de oven op 200-220o Celsius.

  2. Neem een lage taartvorm van pakweg 25 cm in doorsnee. Leg op de bodem een stuk (rond geknipt) bakpapier.

  3. Maak de witlof schoon en snijdt de bladeren in lange repen. Verwarm in een koekenpan een klontje roomboter en bak de bladeren even op matig vuur. Een minuut of wat en regelmatig omscheppen. Beter te kort dan te lang

  4. Vuur uit. Schep over in de taartvorm en spreid gelijkmatig over de bodem (het bakpapier)

  5. Snijd de kaas in kleine blokjes. Schil de appel en snijd ze ook in kleine blokjes. Meng ze losjes en strooi dat over de witlof. Druk het geheel wat aan.

  6. Leg de bladerdeeg (of uitgerold taartdeeg) erover en stop wat aan de randen in. Zet pakweg 20 minuten in de oven, tot het deeg er mooi bruin uitziet.

  7. Uit de oven snel omkieperen en het bakpapier er van af trekken. Ietsje laten koelen. Serveer.

Opmerkingen

1. Eigenlijk is dit een hapje vooraf. Maar kan ook door twee personen worden genuttigd. Met een goed glas witte wijn 🙂

2. De kaas mag best wel een stevige smaak hebben. Een blauwschimmel kan. Of een mooie ouwe: Olde Remeker. Wij namen Morbier Ermitage – ook rauwmelks -, simpelweg omdat we nog een stuk in de koelkast hadden.

3. Deeg voor hartige taart vind je hier


6 april 2013
Mrs. M is met Gabi naar Den Bosch. De hele dag. Ik was om 05:30 uur al in touw en eigenlijk had ik geen zin een hele maaltijd te maken. (Geen zin = te moe.) Maar ja, witlof is er nu in overvloed. Bij zachte winters vanaf eind februari, nu vanaf midden maart, denk ik. We hadden nog wat bladerdeeg over. Dus dit taartje gemaakt.
Deze tarte tatin is verrukkelijk. Eigenlijk smaakte het naar meer. Maar het was op.

4 gedachten over “Witlof tarte tatin”

    • Je mag het recept met ***** belonen, als je het lekker vindt. Gelukkig is er geen waarderingsmogelijkheden voor tikfouten. Ja, de d staat naast de s op het toetsenbord, zie ik net. Dank je en het is aangepast!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering