Wortels met balsamico

Wortels met balsamico

Worteltjes in de balsamicostroopje. Een simpel en erg lekker en erg lekker bijgerecht. Met een beetje knoflook.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 2 Personen
Auteur: NRC 23-09-2008
Ingredienten
  • 2 dl balsamicoazijn
  • 400 gr bospeen, of dikkere in de lengte gekliefd
  • 2 eetl olijfolie
  • 2 st tenen knoflook. gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Doe de balsamicoazijn in een kleine, zware pan – een sauspan, dus. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat inkoken tot ca. 1 dl siroop. Dit kan plots heel snel gaan. Neem dus af en toe de pan van het vuur en check de siroop of deze goed is: trek een streepje op een koud schoteltje. De siroop moet net als vloeibare honing uitlopen. Klinkt ingewikkeld, is makkelijk.

  2. Kook de wortels beetgaar. Afgieten en uitlekken in een zeef.

  3. Doe de olijfolie in een pan. Verhit op matig vuur en schep de knoflook erdoor tot ze goudgeel is. Doe 1 – 2 eetl balsamicosiroop erbij, breng op smaak met peper en zout en schep de wortels er door.

Opmerkingen

1.    Ik heb ongeveer 1 dl azijn ingekookt. Is volgens mij ruim voldoende.
2.    Er is tijd tussen het geel worden van de knoflook en de rest van de handelingen. De knoflook kan te bruin worden. Pas op. Vuur niet te hoog en alles bij de hand hebben.

23 september 2008
NRC is om 18:00 uur in de brievenbus. Gelezen. De tuin in. Wortels getrokken. Gemaakt. Erg lekker. Simpel te maken. Met op de huid gebakken heekfilet en wat gebakken aardappeltjes. Wow!

23 augustus 2015
We eten vegetarisch met zijn elven. Een van de bijgerechten is dit. Het is lang geleden dat ik het heb gemaakt èn wel zo lang, dat er nog geen foto’s bij stonden. Dus nu gemaakt. En het blijft lekker.

Plaats een reactie

Waardering