Zaalouk – aubergine en tomaten

bron: divers Marokkaans

2 grote aubergines, geschild, in blokjes van ca. 1 cm x 1 cm; 6 tomaten, ontveld en in blokjes; 3 à 4 tenen knoflook, geperst; 2 theel komijnpoeder; 2 theel paprikapoeder; 8 takjes platte peterselie, blad fijngehakt; 8 takjes verse koriander, idem + wat extra; scheut olijfolie; peper en zout, naar smaak

Zaalouk - breed

Er zijn wat varianten van zaalouk. De een noemt het een salade, dit wordt eerder een smeersel.

Het eerste dat u doet is de knoflook pellen en door de knoflookpers drukken. Zet dat dan weg. Knoflook moet minstens een kwartier ‘koud’ gehakt of geperst zijn, om voldoende gezonde stoffen aan te maken. Als het meteen in een hete massa wordt gedaan, is het gezondheidseffect veel minder. Lees dit boek.

Hoe tomaten te ontvellen leest u hier.


Zaalouk - kommetjeKook de aubergineblokjes in een ruime pan water. Na een kwartier eruit halen en in een vergiet laten uitlekken.

In een stevige pan (kasserol) doet u een scheut olie. Matig verwarmen en dan de tomaten erbij doen. En daarna meteen de knoflook, koriander, peterselie, komijn- en knoflookpoeder. Goed doorroeren en een kwartier in open pan (het moet verdampen) zachtjes laten pruttelen. Af en toe roeren.

Prak de aubergineblokjes tot een pasta – als u lui bent: de staafmixer er op of in de keukenmachine.
Doe de auberginepasta bij de pruttelende tomaat. Roer het goed door en laat nog een minuut of twintig zachtjes garen en indampen.
Breng op smaak met peper en zout.

Serveer met geroosterd (pita-)brood. En strooi er nog wat verse koriander over.


25 juli en 13 augustus 2016
Zaalouk - close upDit is een gerecht voor nu. De tomaten worden rijp, de knoflook is kortgeleden uit de grond gehaald, peterselie is er altijd wel. Koriander? Dat hebben we nu gekocht. Die in de tuin was door het slechte weer te zeer verfomfaaid en al uitgelopen. Dat heb je. Je moet met visie en weersverwachting ruim van tevoren koriander zaaien. En soms zit het tegen. Aubergines hebben we dit jaar niet in de kas, daarvoor in de plaats is de slangkalebas. Dus die ook gekocht.

Op 25 juli gemaakt zonder verse koriander, in plaats daarvan korianderpoeder. We hadden veel visite en het een en ander te eten gemaakt. Ook humus. Deze twee gerechten werden zeer gewaardeerd.
Dus op 13 augustus nog eens gemaakt. Nu met verse koriander. En om foto’s te maken voor de website.


OPMERKINGEN
Geen

 

Plaats een reactie