Zuppa fredda di cetrioli

koude komkommersoep

bron: Groenterecepten van Italiaanse osteria’s

300 gr komkommer; 500 gr rijpe tomaten; 1 ei; azijn; 1 teen knoflook, geperst; goede olijfolie; witte peper

Schil de komkommer(s), halveer ze in de lengte, schraap met een eetlepel de zaadlijst er uit en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Dat gaat het makkelijkst met een dunschiller. Bestrooi ze met zout en laat ze in een uur hun vocht kwijt raken.
Ontvel onderwijl de tomaten en pureer ze. Makkelijk met een staafmixer. Tomaten ontvellen? Kijk hier.

Komkommerreepjes wachten op een goede afloop.
Komkommerreepjes wachten op een goede afloop.
De tomaten zitten al in de puree.
De tomaten zitten al in de puree.

Spoel de komkommerrepen goed af en laat even uitlekken. Werk ze daarna door een roerzeef (passe-vite).
Zuppa fredda di cetrioli - bord soepKlop in een kom het ei los, met wat azijn, een mespunt zout en de uitgeperste teen knoflook. Voeg in een dun straaltje de olijfolie toe en blijf roeren (of met een mixer) tot het een soort dunne mayonaise is. Meng dit met de tomaten- en de komkommerpuree erdoor en breng de soep met een scheutje olie, zout en wat peper op smaak.


12 augustus 2008
Een lekkere koude soep die in eerste instantie doet denken aan gazpacho. Aan de andere kant is het mengen met het ei heel apart en maakt het een bleke, zacht roze soep.
Aanrader.


19 augustus 2016
Zuppa fredda di cetrioli - bord soep 2Met zijn negenen eten. Er zijn komkommers en tomaten in overvloed. We gebruiken nu een paar brandywine en yellow plum (geel) voor deze koud soep. En pepino, die kortere, Zuid-Europese pukkelige/stekelige komkommers. Zeer smaakvol, groeien bij ons in de koude bak (die overigens ‘s zomers niet is afgedekt, dus ‘gewoon buiten’).
Eieren van eigen kippen, knoflook ook alweer een paar weken geleden geoogst. Wat wil een mens nog meer? Het is smullen.


OPMERKINGEN
1. In het boek staat, onder het recept, het volgende: “Voor een andere versie pureert u de komkommer met een kop yoghurt en het sap van een ½ citroen. Zet die soep een kwartier voor het opdienen in de koelkast en garneer met plakjes komkommer.” Een stuk minder spannend dan de eerste versie.
2. Ik heb de keukenmachine gebruikt voor het pureren.
3.Opgediend met wat komkommerreepjes erop.

Plaats een reactie