Een ovenschotel met erin wat de titel zegt: spinazie (of snijbiet), courgette en gehakt. Uiterst smakelijk, geen pasta of wat dan ook, dus goed voor hen die 'low carb' wensen.
- 500 gr spinazie (of Nieuw-Zeelandse, snijbiet e.d.) (Gekookt en uitgeknepen gewicht.)
- 200 gr gehakt (varkensgehakt)
- 50 gr spekblokjes
- 200 gr ricotta (bakje)
- 1 st ei
- 1 st courgette (fikse of 3 à 4 kleinere) in dunne plakken
- 4 eetl tomatensaus – pastasaus
- vers geraspte Parmezaanse kaas
- peper uit de molen
-
Verwarm de oven voor op 200° C
-
Qua spinazie is het even lastig. Van gewone, verse, kleinbladige spinazie heb je bijna een kilo nodig om een pond over te houden. Van Nieuw-Zeelandse minder, maar toch een fikse hoeveelheid.
Kook het enkele minuten, afgieten (evt. even onder koud water om nagaren te voorkomen) en uit laten lekken.
-
Bak de spekjes uit op laag vuur, dat duurt wel eventjes. Het hoeft niet helemaal uitgebakken te zijn, want…
-
Doe er dan ook het gehakt bij en bak dit rul bruin. Neem dat uit de pan en over in een ruime kom.
-
Neem een ovenschaal. Leg onderin de paar eetlepels tomatensaus/pastasaus. Bedek dat met plakken courgette. Één laag, mooi gesloten, is voldoende. (Misschien hier en daar wat overlappend om grote gaten te voorkomen.)
-
Knijp de spinazie uit. Dat wordt een klomp. Hak het fijn. En verkruimel het (bijv tussen de handen wrijvend) bij en door het gehakt-met-spekjes. Meng de ricotta en het ei erdoor. Het wordt een dikke brij. Breng op smaak met wat peper.
-
Schep de brij over de courgetteplakken. Lepel voor lepel en rustig aan, want anders wordt het een zooitje. Strijk glad.
-
Leg plakken courgette erop.
-
Bestrooi met vers geraspte Parmezaanse kaas.
-
Schuif 20 à 30 minuten in de oven.
Geen ui, geen knoflook, geen zout – als het goed is, is de spek al zout genoeg. En dan nog kaas erover….
4 juli 2019
Je moet wat. Kennelijk vorig jaar slordig geweest met de Nieuw-Zeelandse spinazie, want het heeft zich verschrikkelijk uitgezaaid. Daar waar nu de courgettes staan. Dus onkruid wieden is weliswaar ongewenst kruid wieden, maar ook meteen opeten. En de eerste courgettes dienen zich aan. Dus wat doe je?
En de vriezer moet leeg, ons eigen Bonte Bentheimer-gehakt en spek is in deze schotel gegaan. De pastasaus is nog van vorig jaar, toen we de laatste tomaten en basilicumblad en wat al niet meer in een saus maakten.
Het leven kan goed zijn, het kost wel wat tijd en moeite, maar dan heb je ook wat.|
En, niet minder belangrijk: Mrs.M vond het verrukkelijk.
Lekker en gemakkelijk te maken. Weinig koolhydraten. Wel 1 kilo spinazie nemen en ruime hoeveelheid tomatensaus op de bodem
En dank voor de vijf sterren. Big Brother Google let daar kennelijk op, dus het scoort weer wat hoger 🙂