Orecchiette met snijbiet

Orecchiette con bietole
Voorbereiding
23 min
Kooktijd
10 min
 

Orecchiette is geribbelde schelpjespasta of oortjespasta. Dit is een makkelijk en zeer smakelijk recept met ansjovis, knoflook en snijbiet.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Inspiratie: NRC 28-05-2008
Ingredienten
  • 400 gr snijbiet, in kleinere stukken gescheurd, groot blad van dikke nerven en stengels ontdaan
  • 6-8-10 st ansjovisfilets op olie, wat fijngehakt
  • 4-6 tenen knoflook, fijn gehakt (kwartier voor ze in de pan gaan)
  • 3 st verse rode (chili-)pepers, ontzaad en fijngehakt
  • 8 eetl olijfolie (althans, zoiets)
  • 400 gr orecchiette (100 gr p.p.)
  • 100 gr parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper & zout
Bereiding
  1. Voor alle recepten gelden 'onze vaste waarden'. Orecchiette is een soort geribbelde oortjes- of schelpenpasta.

  2. Zet alvast een ruime pan water op, met een snuf zout, om straks de orecchiette en snijbiet te koken.

  3. Verhit de olijfolie in een ruime zware pan op laag vuur. Doe de ansjovis, knoflook en chilipeper bij.

  4. Bakken en roeren tot de ansjovis is "gesmolten" en de knoflook goudgeel.

  5. Houdt de pan warm (plaatje eronder).

  6. Doe de pasta in het kokende water. Doe er kort daarna de snijbiet bij. Roer af en toe, tot de pasta gaar is en de snijbiet geslonken.

  7. Overgieten in een vergiet.

  8. Doe de ansjovismengsel in de pastapan en roer de uitgelekte pasta met snijbiet erdoor. Of roer de pasta met snijbiet erdoor in de ansjovispan.

  9. Nog snel de Parmezaanse kaas erdoor roeren en opdienen. (Kaas mag er ook over.)

Opmerkingen

Gebruik wel echte grote schelpen, orecchiette dus. De snijbiet wil samenscholen en moet dus in de schelpen blijven hangen (als de snijbiet tenminste klein genoeg is). Met gewone pasta is dat een drama – nou ja, dramaatje.


28 mei 2008
Wij hebben gisteren het uitdunsel van snijbiet gegeten. Griekse snijbiet. Ook heel lekker. Was dit recept een dag eerder verschenen, was het dit geweest. Maar snijbiet te over!

4 juni 2008
Dan toch gemaakt. Lekker en makkelijk.

19 augustus 2013
Het zal tussen 2008 en nu ongetwijfeld wel een aantal maal vaker zijn gemaakt, maar nu hebben we de foto’s! Het blijft verrukkelijk.

1 september 2022
Potjandorie wat is dit makkelijk te maken en lekker. We hebben iets minder pasta p.p. genomen en wat meer snijbiet. Ook de ansjovis is een kwestie van gevoel.

Plaats een reactie

Waardering