17 april 2010
Alles is laat. Brave Hendrik is nog iets te klein, de eerste rabarber hebben we al wel gegeten en het enige dat vrolijk doorgroeit is de zuring. 2010 Is ons zuringjaar. In feite lijkt dit recept op gesmoorde prei, alleen is het azijn vervangen door de zuring. Maar dan met een papje erdoor. Maar dat hebben we niet gedaan.
Bereiding
Zet de prei met een beetje water en het zout op. Laat het vijf tot tien minuten stoven. Rol ondertussen de zuringbladeren tot een sigaar en snijd heel dun. Voeg de zuring toe. Nog even laten smoren en vuur uit. Afgieten en vang het kookwater op. Die doet u in een steelpan en kookt met de bloem en de boter een sausje. Vuur uit. Klop het ei los en meng het door de saus. Meng met de groenten. Niet meer stoven!
2) In het oorspronkelijke recept worden de hele zuringbladeren erdoor gemengd en meegekookt.
3) De maten en gewichten: 1 kg zuring is heel wat zuringblad. Wij hebben twee goede handen vol genomen en vier middelgrote preien. Achteraf gezien had er meer zuring door gemogen. Misschien hebben wij dan wel prei met zuring gegeten. Als je de foto's ziet, lijkt het er wel op.