Voorjaars- of herfstsalade

bron: 101 Cookbooks
750 gr stevige, wasachtige aardappels (ratte d'Ardeche, pink fir Apple e.d.), 250 à 300 gr jonge worteltjes; 250 à 300 gr pastinaken; 6 – 8 middelgrote sjalotten, gepeld, heel; paar eetl olijfolie; zout; 2 bossen lenteui of bosui (ca. 10 stuks); 300 gr wilde rijst (optioneel, maar wel heel erg lekker!)
2 eetl rode wijnazijn; 1 sjalotje, gesnipperd; 2 theel grove mosterd; ¼ theel zout; 3 eetl olijfolie; 1 eetl crème fraîche (optioneel)

7 april 2010 
Het wordt lastig om op dit moment van het jaar nog een fatsoenlijk maal in elkaar te draaien. Gelukkig is er dit recept, dat eigenlijk een herfstmaal heet te zijn. Maar we hebben nog aardappels (rattes telen we elk jaar), pastinaken, sjalotten. Bos-/lenteui en jonge worteltjes kopen we. Onze vroege van Nantes is er nog lang niet.

Verwarm de oven voor op 200o C.

herfst- of voorjaarsalade 1.jpg

 

Schrob de aardappels en snijd ze in niet te grote en ook weer niet te kleine parten. Was de worteltjes en snijd ze afhankelijk van de grootte kleiner, al dan niet in de lengte of de breedte. Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte in kwarten en snijd vervolgens de kern er in de lengte uit. Deze kan namelijk houtig zijn geworden, gezien de tijdstip van het jaar. Ontdoe de bosui van het (donkerste) groen en de wortelaanzet. Snijd ze in de lengte door. 
Doe alles in een grote kom en hussel het door met de olijfolie en het zout. (Eventueel de bosui apart om breuk te voorkomen.)

Zet de wilde rijst op in ruim water (1 deel rijst = minstens 3 delen water, dus 300 gr rijst = 1 liter water). Deze heeft een kooktijd van wel vijftig minuten nodig en moet nadien wat uitlekken/uitdampen. 
Schik de groenten in een braadslee. Leg de bosui apart, die moet u er snel weer uithalen. Zet in de oven. Kwestie van timing, want de groenten staan ook zo'n vijftig minuten in de oven. Met uitzondering van de bosui, die heeft een kwartier of zo nodig. (Dus haal die er weer uit zo gauw ze begint te bruinen. En zet apart.)

Maak de dressing door de rode wijn, het gesnipperde sjalotje, de mosterd, het zout en de olijfolie te mengen. En doe er de crème fraîche door, als u dat wenst.

Als de groenten en rijst klaar zijn (rijst dus even uitgelekt), alles mengen met (een deel van) de dressing en de bosui eroverheen draperen.

OPMERKINGEN
1)   De hoeveelheid wilde rijst kan met de helft worden teruggebracht;

Plaats een reactie