Eenvoudige, boerse soep uit Piemonte, Italië. Pompoen, aardappels en groene kruiden van het moment. Maar met salie wel heeeel erg lekker.
- 800 gr pompoen, geschild en in kleine stukjes
- 3 st middelgrote aardappels, geschild en in kleine stukjes (ca. 300 gr)
- 2 st prei, alleen het wit, in ringen (of 2 à 3 witte uien, kleingesneden)
- klont roomboter
- stapeltje salieblad (of ander kruid, wat er is)
- peper uit de molen en zout naar smaak
-
Kook de groenten met weinig water heel gaar. De groenten mogen nauwelijks onder staan. Pureer het geheel met molen of staafmixer. Voeg boter en naar smaak peper, zout en salie toe.
-
Pureer het geheel met molen of staafmixer. Voeg boter en naar smaak peper, zout en salie toe.
-
Voeg boter en naar smaak peper, zout en salie toe.
In het kookboek zeggen de eigenaars van het restaurant (Ristorante Lou Sarvanot, Cuneo, Piemonte) dat de huisvrouwen uit de Valle Maira (ten noordwersten van Cuneo) voor dit traditionele gerecht de groenten gebruiken die ze toevallig ter beschikking hebben. De ingrediënten zijn dus variabel. Als er maar pompoen in gaat.
20 november 2007
Gemaakt tijdens de ontmoetingsavond van SlowFood Rijnzoet, de afdeling (voorheen: convivium) Arnhem-Wageningen, derde dinsdag van de maand.
1 maart 2023
En nu weer eens gemaakt, met pakweg tien blaadjes salie en wat platte peterselie erdoor. Smaakte uitstekend. En dan nu eindelijk dit recept, na bijna zestien jaar in het receptenformat gezet met een paar foto’s erbij.