Marineren is onzin, zo hebben we geleerd van VPRO-radio’s onvolprezen rubriek Uitgekookt, die inmiddels ten einde is (en ook van het internet is verdwenen). Maar presentatrice Annemieke Smit heeft een boek gemaakt. Kijk hier.
Nou ja, niet helemaal onzin, als het vlees maar dun genoeg is. Annemieke Smit demythologiseerde in haar uitzendingen allerlei kookwijsheden. Zo ook het marineren: de enige winst van marineren is dat het vlees door een of meer dagen langer te besterven malser wordt. De het zuur van de marinade dringt namelijk nauwelijks door in het vlees. Misschien een paar millimeter.
3 dagen besterven (in de koelkast) en dan gaarstoven in de gewenste saus of kruiden heeft meer zin dan uren marineren. Voeg voor het besterven van reeds gesneden vlees citroensap toe om het bindweefsel sneller af te breken zodat het zachter wordt.
Voeg voor kipfilet baksoda toe naast citroensap en laat het ongeveer 3 uur inwerken. de kip wordt dan fluweelzacht en mals.