Nieren schoonmaken

Nieren ruiken. Naar urine. Ja, misschien is het dat wel. We moeten dus “onze” nieren spoelen.

Nier - schema Wikipedia

Uit Wikipedia:

1. Renale piramide, 2. arteriole, 3. Nierslagader, 4. Nierader, 5. Renale hylum, 6. Nierbekken, 7. Ureter, 8. Minor calyx, 9. Niercapsule, 10. Onderste niercapsule, 11. Bovenste niercapsule, 12. Vena interlobularis 13. Nefronen, 14. kleine nierkelk, 15. grote nierkelk, 16. niermerg, 17. Renale kolom

Varkensnieren

In het dier zitten de nieren ingepakt in stevig niervet. Je krijgt ze er makkelijk uit. Het witte op de foto is de plaats waar de nieren “aansluiten” op het adernetwerk (nierader en nierslagader) en het afval naar de urineblaas gaat (ureter – in hoofdzaak het witte).

Varkensnier - open 1

Zo ziet het er van binnen uit. Hier moet de uitwisseling plaatsvinden. De roze “stippen” zijn de grote nierkelken.

Varkensnier - open 2

Een heuse dwarsdoorsnede, in de lengte van de nier over het smalle deel.

Varkensnier - open 3

Een dwarsdoorsnede middendoor. (Steunt tegen de liggende andere helft.) De kier in de lengte is waar de afvalstoffen uit het bloed insijpelen. Urine dus.

Het is de bedoeling dat al wat binnenin zit, wat “wit” is, wordt weggesneden. Het roodbruine gaan we eten. Gebruik een scherp mes. Bij lamsnieren kan een schaar handiger zijn.
Snijd het niervlees in blokjes van het gewenste formaat.
We gaan ze spoelen. Wassen, uitknijpen als een spons en weer wassen.

1

Neem een ruime bak of pan water en doe er minstens een eetlepel zout in. Was de stukken nier door regelmatig te knijpen. Het water kleurt flink.

2

Neem schoon water en doe er een fikse scheut azijn in. Was weer. En het water zal weer kleuren. Blijf een tijdje knijpen en zo.

3

Neem weer schoon water met zout en spoel weer als bij [1].

4

Neem nu telkens schoon water zonder zout of azijn en spoel herhaaldelijk, tot het water niet meer kleurt.

Klaar. U heeft gespoelde stukjes nier die haast niet meer ruiken. Of…? Ja, misschien wel een beetje naar lever.

Anderen zeggen [1]

Snijd de nier in de lengte door (als bij de voorlaatste foto) en verwijder met een scherp mes “het wit”. Leg de nier dan minstens een uur in karnemelk.

Anderen zeggen [2]

Snijd de nier in de lengte door (als bij de voorlaatste foto) en verwijder met een scherp mes “het wit”. Snijd het vlees in stukjes en overgiet het twee keer met kokend water.
Wij geven de voorkeur aan de eerste methode: goed wassen.

Plaats een reactie