Als u wilt weten hoe u worst maakt, klik hier.
Verse chorizo
bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees (ca. 75% mager, 25% vet); 18 gr zout; 1 eetl gemalen komijn; 1 theel venkelzaadjes, in de vijzel vermalen; 40 gr (gerookt) paprikapoeder; 2 eetl oregano; 3 teentjes knoflook, geperst; 1 theel witte wijnazijn; snufje suiker; 2 verse laurierblaadjes; 1½ m varkensdarm
Snijd de laurierblaadjes in kleine stukjes en giet er twee eetlepels kokend water over, zeef na 5 minuten.
Meng alle ingrediënten en 1(!) eetlepel laurierwater. Laat dit een uur staan, liefst een nacht.
Venkelworstjes
Salsccia al finocchio
bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees (ca. 50% mager, 50% vet); 14 gr zout; 1½ eetl venkelzaad, grof gekneusd in de vijzel; 1½ eetl peper; 2 teentjes knoflook, geperst; 1 theel gemalen gedroogde chilipeper; ½ glas rode wijn; 1½ m varkensdarm
Meng alles en vul de darm.
Opmerking: een soortgelijke worst verschijnt lange tijd na de workshop van Anne bij NRC TV Kookt op het Internet. Dus daar kunt u het nog eens nakijken hoe het wel of niet moet.
Pittige paprikaworst
bron: Landleven nr 7, 2009
~ 1kg vlees: 350 gr procureur; 350 hamlappen; 350 gr speklappen; 18 gr zout; 1 oude witte boterham; 1 theel venkelzaadjes; 40 gr pittige paprikapoeder (gerookte paprikapoeder); 1 eetl gedroogde oregano; 3 teentjes knoflook, geperst; 1 eetl gedroogde spaanse pepertjes (piri piri), verkruimeld; 1 eetl witte wijnazijn; 1½ meter schapendarm (dun)
Alles vermalen, eventueel een paar eetlepels water toevoegen. Vlees een nacht in de koelkast laten staan en de volgende dag de darmen vullen.
Italiaanse worst
bron: Landleven nr 7, 2009
1 kg vlees: 600 gr doorregen hals- of schouderkarbonade; 400 gr buikspek; 2 oude witte boterhammen; 16 gr zout; 1 eetl gemalen peper; 2 eetl gedroogde oregano; 1 eetl verse tijm; 4 teentjes knoflook, geperst; 6 gedroogde tomaten op olie, in stukjes gehakt; handje zwarte olijven, in stukjes; 2 eetl balsamicoazijn; 1½ meter schapen- of varkensdarm (dun)
Alles vermalen en de darmen vullen.
Salieworst
bron: Landleven nr 7, 2009
1 kg vlees: 700 gr procureur; 300 gr buikspek (vetspek); 16 gr zout; ½ theel piment (poeder); 1 theel peper; 4 teentjes knoflook, geperst; 20 salieblaadjes, fijngehakt; 1 fiks borrelglas calvados; 1½ meter schapen- of varkensdarm
Alles vermalen en de darmen vullen.
Simpele braadworst
bron: Annes Kookpunt
1 kg varkensvlees; 14 gram zout; 5 theel witte peper & 5 theel nootmuskaat, geraspt; 1½ m varkensdarm
Meng alles en vul de darm
Andere kruidenmengsels
Cajun
Versie 1: paprikapoeder, cayennepeper, uienpoeder, knoflookpoeder, tijm (in gelijke porties)
Versie 2: 5 tl carynnepeper, 3 tl zwarte peper, 3 tl uienpoeder, 3 tl knoflookpoeder, 3 tl chili, 1 tl tijm, 1 tl basilicum, 1 laurierblad
Shoarma
1 el komijn, 1 el koriander, 1 el knoflookpoeder, 1/2 el paprikapoeder, 1 tl fenegriek, 1/2 tl kruidnagel, 1/2 cayennepeper, 1 tl gemberpoeder, 1 tl. zwarte peper, 1/2 tl kaneel
Beste heer/mevrouw,
Ik zie bijv. op:
http://www.culy.nl/inspiratie/culys-kitchen-pirate-verse-worst-draaien/
het volgende:
…”De laatste stap is het opdraaien van de worsten tot charmant saucijsformaat. Knijp hiervoor om de tien à twaalf centimeter in de worst om het deeg een klein beetje te verschuiven. Draai de worst op deze plek een paar keer rond, net zoals een clown doet bij het maken van vormpjes van ballonnen. Ga zo door tot je aan het einde bent en het deeg op is.”
Mijn vraag is kun je na een paar keer ‘omdraaien’ van de darm, de worsten/worstjes ‘scheiden’ door ze bijvoorbeeld op de ‘draaiplek’ door te knippen, Blijven de worsten dan (in rauwe vorm) en bij het braden wel intact? Of moet je de gevulde darm (verdeeld door het omdraaien) in z’n geheel braden?
B.v.d. en vriendelijke groet,
Bram Hofland
Ja, doorgaans gaat dat. Soms opent het uiteinde van de worst zich iets. Het is net als bij de verse worst van de slager. Je kunt een paar aan elkaar laten, maar dat draait dan weer wat lastig om.
Graag had ik geweten wat 700 gr procureur is. Dank u.
Procureur is het nek-/schoudervlees van het varken. Het mooiste vlees wat er is. Ook voor de lekkerste stoofpotten.
Kunt ge calvados vervangen door iets anders?
Brandy, cognac en dergelijke zou ik doen.