Quiche met venkel en appel en spek

Inspiratie: Smaakvrienden en Erica Euving
x plak(ken) bladerdeeg; 2 venkelknollen, in parten of plakken; 1 fikse goudreinet, geschild en in stukjes/schijven/halve schijven; 1 sjalot, gesnipperd; 3-4 eieren; 200 gr katenspek, in blokjes; beetje boter of olie; peper & zout

Quiche venkel en appel en spek - detail.jpg7 april 2011
Zo raar kan het lopen. Toen ik de inzending van Erica voor het Smaakvriendenblog las, was ik geïntrigeerd door het gerecht: een tarte tatin met appel en venkel. Ik heb er een week later speciaal venkel voor gekocht. De appels had ik nog. Maar toen ik het wilde namaken, ontdekte ik dat ik ook noilly prat nodig had – niet voorhanden – en venkelzaadjes – niet voorhanden – en zachte geitenkaas – niet voorhanden. En honing. Het wordt eentonig. Maar ik had wel spek! En Smaakvrienden keurde het goed. Dus het werd deze quiche.
Ook zeer smakelijk, al zeggen we het zelf.
(Waarmee maar weer eens te meer is bewezen dat het boek gewoon permanent op het aanrecht hoort te staan.)

Bereiding

Quiche venkel en appel en spek - breed.jpg

Verwarm de oven voor op 200o C.
Plak de bladerdegen aan elkaar (of maak een lap hartige taartdeeg), rol het wat uit en bekleed de quichevorm. Doorprik de bodem en zet een tiental minuten in de oven.
Ondertussen bakt u de sjalot en venkel zachtjes glazig in de olie dan wel boter. In een andere pan bakt u de spekblokjes wat uit.
Haal de quiche uit de oven, verdeel de venkel en sjalot over de bodem, net als de spekblokjes. Verdeel de stukjes appel erover/ertussen. Klop de eieren los, meng met wat peper en zout en giet het erover.
Bak nog een tiental minuten, tot het ei gestold is en het deeg leuk bruin begint te worden.

OPMERKINGEN
U kunt de eieren ook met een bekertje ricotta loskloppen en erover gieten. Daar wordt het wat voller van.

Plaats een reactie