Slow Food start de 100×100 Challenge (uitdaging). Er worden voor de honderd producten, die in de Ark van de Smaak zijn opgenomen, honderd goede ideeën gevraagd. Want culinair erfgoed moet worden gebruikt zodat het blijft bestaan.
Er staan veel groenten in de Ark, zoals Soesterknol, kievitsboon (fagioli borlotti), Bloemendaalse gele, Groninger strogele boon, gele krombek (erwt), Katwijks peentje, eeuwig moes of Leidse hangers (tuinboon). En er zijn ook bijzondere dieren in of dierlijke producten, zoals Chaams hoen, Noord-Hollandse blauwe (kip), balkenbrij, Amsterdamse ossenworst of Texelse schapenkaas.
Wie houdt ze? Wie teelt ze? En hoe gebruik je ze? Jij? Doe dan mee!
Boek
Juni 2021 is het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland‘ gepubliceerd. In deze symbolische ark zijn honderd gastronomische producten opgenomen, die gevaar lopen te verdwijnen. Zo kwamen we onlangs op de Vakbeurs Foodspecialiteiten de Boeren Goudse Oplegkaas [even scrollen] tegen, die nog maar door twee boeren wordt gemaakt. Geweldige kaas, maar als die twee boerenfamilies het bijltje erbij neergooien, dan is het verloren.
Nu kan je oude recepten en verwerkingsprocessen nog wel weer opduikelen en een kaas als dit gaan maken. Maar als een groente of dier is verdwenen is dat in principe voor altijd verloren.
Fase 2
Met de actie 100×100 Challenge begint een volgende fase voor de Ark van de Smaak: Een verzameling goede ideeën per gastronomisch product aanleggen. Iedereen mag meedoen. En er is zowaar ook nog een prijs van
€ 1500 te winnen.
De inzendtermijn is tot 12 november 2021. Kort dag? Nu gaat het nog om een idee. Zo aten wij onlangs groenlofstamppot met balkenbrij – is dat een idee? En van Schoonebeeker schaap maken we een stoof of goulash. Is dat ook een idee? De herders van Schaapskudde ’t Soerel lieten goulash maken en inblikken door Slagerij Ter Weele in Oenen. Dat was sublieme goulash. Is dat nog steeds een idee?
We willen alleen maar de zinnen prikkelen met deze voorbeelden. Een Nederlandse casoulet met krombekken?