6 juni 2015: Bij ons Open Ecotuin met markt!

affiche_velt-ecotuindagen_bewerkt 850x1048Wordt het net zo’n feestje als vorig jaar?

Adres: Utrechtseweg 433, 6865 CL  Doorwerth (tussen Arnhem en Wageningen)

Veel zien, veel beleven!

Bij ons alleen op zaterdag 6 juni. Open van 10:00 – 17:00 uur. Kom met de fiets, of OV, of parkeer op de P-stroken voor het erf dan wel in de berm of op de ventweg.

Bij ons: gratis entree

In 2010 deden we voor het eerst mee met dit evenement van Velt. Inmiddels is het op ons erf uitgegroeid tot een feestje met een kleine groene markt.

Alles wat hierna staat is onder voorbehoud en wordt de komende tijd bijgewerkt c.q. aangevuld.

Laatste nieuws

Kruiden - Deborah Megens - coverHet boek Kruiden van Deborah Megens is 30 mei uitgekomen. Deborah is tijdens de Open Ecotuin aanwezig op de stand van het Herboristengilde. Ze verkoopt en signeert desgewenst ook haar boek.
Lees hier meer over het boek.


170 Open Tuinen

Regen of geen regen: op de Ecotuindagen zie je alleen maar blije gezichtenTijdens dit evenement kunt u als bezoeker de geheimen ontdekken van de prachtige ecotuin of boomgaard van 170  tuineigenaars in Vlaanderen (100) en Nederland (70). De Ecotuindagen is niet alleen genieten, maar ook een moment om inspiratie op te doen om zelf op een gezonde en ecologische manier te (gaan) tuinieren. Bovendien staan de Ecotuindagen in het teken van ‘2015 – Internationaal Jaar van de Bodem’.

Zie hier de website van Velt met alle Open Ecotuinen in Vlaanderen en Nederland.

Behalve wij is ook De Ommuurde Tuin open op 6 juni. In dezelfde gemeente, wel pakweg 9 km verderop.

Roodkapje ontmoet Klein Duimpje

Klein Duimpje - Gustave Doré - WikicommonsRoodkapje en Klein Duimpje waren eigenlijk de oer-wildplukkers uit onze recente geschiedenis. Roodkapje liep met haar mandje door het bos – daar hebben zeker niet slechts glimmende appels voor zieke oma in gezeten! – en hebben Klein Duimpje en zijn zes broers drie dagen helemaal niets gegeten voor ze bij het huisje van de familie reus kwamen? Kom nou, gelooft u het zelf?

Wildplukken is tegenwoordig “hot”. Maar in plaats van uit de natuur, kan je ook in eigen tuin heel erg “wild” plukken. Vanzelfsprekend uit de moestuin, maar ook, zoals wij het doen, uit een Eetbare Siertuin. Een kwestie van plantkeus en niet onbekende, smakelijke kruiden (onkruiden) rücksichtslos uit de grond trekken.

Smaakvolle receptenroutes!

Receptenboekje - kaartKris kras door de tuin. Zie de gewassen groeien die tezamen de ingrediënten voor een heerlijk gerecht vormen. Grafisch kunstenaar Annita van Betuw presenteert unieke receptenroutes in de geest van Roodkapje en Klein Duimpje. Lees dit.
Een van de recepten is een soep die u aan het einde van de rit bij de kraam van Frutti Confetti kunt kopen. En Annita van Betuw maakt speciaal voor deze dag een fraai, artistiek receptenboekje. Een heus collectors item dat Annita deze dag in een beperkte oplage verkoopt.

En verder dit jaar:

Velt Nederland met boeken en zaden

3MegaCamVelt Nederland is zelf ook bij ons aanwezig met een stand met fraaie tuinboeken, zaden en meer. Handboek Ecologisch Tuinieren is onze moestuinbijbel. En ze hebben meer fraaie boeken, zoals dit over ecologisch koken.

Velt is de club die het allemaal is begonnen: de Open Ecotuinen. Nu al voor de twaalfde keer op rij en ieder jaar doen meer tuinen mee.


Rondleidingen 

MoestuinWe hebben een hectare terrein (de helft is bos, behorend tot de ecologische hoofdstructuur) en drie tuinen. Een moestuin van pakweg 300 m2 (met kassen), een Eetbare Siertuin van naar schatting 1800 m2 en en daarin de herboristentuin. Lees hier het schema voor de rondleidingen.


Wildeman kookt wild

Wildeman - zweethut-met-vuur_500x375
Deze zweethut komt niet, maar Loek wel met een ‘kleine big green egg’.

Loek van der Lans is De Wildeman.  Hij plukt wild, hij kookt buiten op potten. En hij is een aimabel mens. In zijn dagelijks leven biedt Loek allerlei wilde arrangementen en bijzonderheden, zoals vader-zoon-weekenden. Kijk hier naar zijn optreden in Wildpark Nederland

Op onze Open Ecotuin komt Loek met een kleine big green egg (lees dit) en laat wilde groenten proeven.


Annita van Betuw stelt tentoon

Annita blauwdruk broccol 300xEen tentoonstelling in ons gastenhuis/bijgebouw.

Zo hebben we haar leren kennen: grafisch kunstenaar Annita van Betuw is gefascineerd door eten en groenten in het bijzonder. Ze creëert artistieke foto’s en heeft o.a. het appeltaartvariaties-boekje gemaakt. Mooi, leuk en intrigerend.


Imker

Koningin zoeken op Koningsdag - bijenkast wordt geopend (Custom)Imker Saskia van Orsel is er deze dag ook. Zij beheert haar bijenkasten die bij ons op het terrein staan. We hebben haar alweer enkele jaren geleden “gevonden” dankzij Gastvrij voor de Bij.


Verkoop van zaden en bijzondere eetbare planten

olluco

Bloemen in de Tuin is onze partner. We verkopen zaden en plantgoed van de Eetbare Siertuin en onze moestuin. Ook super biologische meststoffen van Mack Bio Agrar.


Mooie duurzame producten

CambiumBureau Cambium, stimuleert duurzaamheid 
Wibo Teerlink van Bureau Cambium komt met een allemaal groene dingen. Informatie over bouwen met bamboe, leemstuc en andere manieren van wandbekleding. Maar ook herbruik- of recyclebaar keukengerei en meer. Zoals ledlampen op zonne-energie, bijvoorbeeld de Waka Waka-lamp. Lees hier iets meer over zijn aanbod.


Herboristengilde, Natuurlijk Kruiden

Herboristengilde [1]Ook het Herboristengilde is uiteraard aanwezig met een stand. U kunt daar allerlei informatie opdoen over het gebruik van heilzame kruiden. 
En misschien springt de vonk over en wordt u spontaan Vriend van het Gilde. Of volgt op 13 juni de workshop Kruiden onder de Loep.

Op de stand van het Herboristengilde is ook Deborah Megens aanwezig, met haar op 30 mei uitgekomen boek Kruiden.

Herboristen zijn ook aanwezig in de Herboristentuin, aan de voorzijde van het huis.


Frutti Confetti

Lekkers van Frutti ConfettiCokkie van Leeuwen van Frutti Confetti maakt speciale soep die past bij de Tuinen van MergenMetz. Soep aan het eindpunt van een van de receptenroutes. Maar Frutti Confetti doet meer: maakt speciale gerechten voor speciale gelegenheden, bijzonder smaakvolle ongewone jams en verzorgt workshops.
Cokkie organiseert een proeverijtje onder onze notenboom en vertelt wat er allemaal met onrijpe en rijpe noten kan worden gedaan.

Workshop Walnootatelier hier alvast boeken.


Koffie of thee van PUURkoffie

Puur KoffieNet als de voorgaande jaren aanwezig. Hele mooie koffies en bijzondere thee. Maak kennis met PUURkoffie, PUURthee en geniet ervan met een bijzonder Italiaans koekje of stukje taart.


Petit Bonheur, niet alledaagse planten

Foto: Eenbes, door Beentree, WikiCommons
Foto: Eenbes, door Beentree, WikiCommons

In Zuna

op de Sallandse Heuvelrug, hebben Henk en Marieke een schilderachtige natuurlijke boerderijtuin. Ze kweken allerlei planten – ook niet eetbare – als hobby. En soms verkopen ze die ook, want weggooien op de composthoop is eeuwig zonde. 
Het is een hele eer voor ons dat zij op 6 juni aanwezig zijn.


En…. niet te vergeten

Bonte bentheimers luieren ongestoordOnze bonte bentheimers Janneke en Hakim. De bonte bentheimer is een zeldzaam varkensras. En er lopen nog appenzeller spitskuifen. Ook zeldzaam en nu nog zeldzamer. Want na de aanval van de vos hebben we nog maar twee.

 

2 gedachten over “6 juni 2015: Bij ons Open Ecotuin met markt!”

Plaats een reactie