Onnodige paniek over aardwarmte

VK aardwarmteMet de kop ‘Duurzame warmtepomp breekt huizenkoper vaak op’ zaait De Volkskrant op deze zaterdag o.i. onnodig paniek. De suggestie wordt gewekt dat aardwarmte niet deugt; wie doorleest ziet dat huizenkopers in de maling zijn genomen. Dat staat los van aardwarmte; het had ook met een ordinaire cv kunnen gebeuren.

Niettemin handelt De Volkskrant jammer genoeg in de tijdgeest: we maken nieuws, blazen op en vertekenen de feiten zonder onwaarheden te verkondigen. Want wat De Volkskrant uiteindelijk schetst is waar: de huizenkoper is de dupe.

Maar het ligt niet aan aardwarmte.


Dommigheden

In het artikel komen twee typen dommigheden aan de orde:
1)   Zij die een huis kopen waarbij de projectontwikkelaar het tekenen van een extreem onderhoudscontract voor de warmtepomp afdwingt;
2)   Aardwarmte-installaties die ondeskundig zijn aangelegd
Voor beide geldt: dat had ook met een gewone aardgas gestookte centrale verwarming kunnen gebeuren.


Aardwarmte-installatie 1Onze ervaring

Wij praten niet recht wat krom is. Wij kunnen slechts uit eigen ervaring spreken en dat is: wij zijn nu nog steeds zeer content met onze aardwarmte-installatie. Wat misschien anders is dan wat in de krant wordt geschetst: wij hebben bij de bouw en aanleg van ons huis erop toegezien dat een ervaren, gespecialiseerd bedrijf alles, dus ook de vloerverwarming, heeft aangelegd. Opdat er achteraf niet naar een andere partij kan worden gewezen. Dit bedrijf – Van Tintelen – vindt onderhoudscontracten bovendien onzin. “De eerste jaren is er geen omkijken naar.” Er kan ook weinig kapot, anders dan de bronpomp.

In de winter 2008 – 2009 bleek dat een koppeling in de aanvoerleiding van het opgepompte water wat lekte. Daardoor viel de druk weg en werd de bronpomp telkens een paar seconden ingeschakeld. Van Tintelen kwam, zag en repareerde. Service. Geen onderhoudscontract nodig, geen rekening.

Lees hier over aardwarmte en specifieker onze installatie

1 gedachte over “Onnodige paniek over aardwarmte”

  1. Op 28 juni 2014 mag ik zeggen dat alles nog steeds naar behoren functioneert. (Laat ik dat dan maar meteen afkloppen, want deze uitspraken zijn vaak de goden verzoeken.)

    Beantwoorden

Plaats een reactie