Planten herkennen elkaar aan de wortels

Het is niet altijd de schuld van de kwekerij of tuincentrum als bepaalde planten wegkwijnen. Aan de Universiteit van Delaware hebben ze ontdekt dat planten soortgenoten herkennen aan chemische signalen, die door de wortels worden afgegeven.

Competitie

De onderzoekers hebben geëxperimenteerd met de plant zandraket; een "onkruid" in menig tuin. Als er vreemdelingen in de buurt zijn, maakt de plant meer wortels aan dan wanneer het soortgenoten betreft. Met meer wortels wordt meer water en worden meer mineralen opgenomen. Als er een andere zandraket in de buurt groeit, zijn ze aardig voor elkaar. Geen verhevigde wortelgroei, geen competitie.

 

https://www.botanik.uni-karlsruhe.de/garten/fotos-knoch/Arabidopsis%20thaliana%20%20Acker-Schmalwand%202%20_%2022%20Tage%20alt.jpgDe resultaten van het onderzoek zijn 14 oktober j.l. gepubliceerd in The Journal of Communicative & Integrative Biology. De resultaten van het onderzoek zijn vanzelfsprekend van grote waarde voor de landbouw, en misschien zelfs voor de (moes-)tuinier.

 

Innig verbonden

Wat de onderzoekers ook waarnamen was dat soortgenoten dichter tegen elkaar groeien en geneigd zijn elkaar met de bladeren aan te raken en zelfs enigermate vergroeien. Vreemdelingen naast elkaar groeien rechtop.

Link

Klik hier voor een link naar de betreffende pagina van de universiteit – met filmpjes.

Plaats een reactie