In actie tegen dode vis

Het gebeurt niet vaak dat ik een e-mail ontvang van Hugh Fearnley-Whittingstall. Maar nu wel. Een oproep om in actie te komen. Dagelijks wordt de helft van de vis die in de Noordzee wordt gevangen, dood teruggegooid.

Klik op de afbeelding hieronder om naar de website te gaan om te tekeken.

In actie tegen dode vis - EU visgebieden - website actie

Deze oproep komt niet slecht getimed: binnen de EU begint de nieuwe ronde visserijonderhandelingen. María Damanáki (Griekenland) is de betreffende EU-commissaris voor Maritieme zaken en visserij. De oproep is aan haar gericht.

De hele wereld mag tekenen.

Catch of the day!

Maar pas op: onderaan zijn twee zgn tick boxes. De een na de onderste zegt dat The River Cottage, de overigens leuke, maar wel commerciële onderneming van Hugh Fearnley-Whittingstall uw gegevens voor allerlei activiteiten mag gebruiken. En die staat standaard aangevinkt. Hmmm, dat is een opt-out. Ik dacht dat dat niet meer mocht in de EU. Alleen opt-in (actief toestemming geven).

Wel erg jammer dat dit er nu net weer bij moet staan.

Niet nieuw

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbpjHAX4YCq2WoDwGsNQHUVVoRxRqGPM0DnvK3p9-GfHlhgAFWaRnO5QtF

In 2008 besteedde BBC News ook al aandacht aan het dumpen van  dode vis. Klik hier voor het bericht en het filmpje van de Noorse kustwacht die een Schotse vissersboot betrapt. Die dumpt eventjes 5 ton vis. Vermoedelijk te veel gevangen i.v.m. de quota.

Cijfers

Schokkend, die helft die weggegooid wordt. Maar is het waar? Al zou het een derde zijn, dan is het nog veel. En wordt met de helft het aantal of gewicht bedoeld?

Het is overbodige vis dat de vissers overboord gooien. Te veel vis, omdat ze hun quota niet mogen overschrijden. Soorten die niet gevangen hadden moeten worden, te klein, te groot. Ze worden dood gedumpt in de Noordzee. Zonde. Ook een vorm van voedselverspilling. (Hoewel krabben, kreeften, meeuwen en vissen die het net hebben gemist, zich wel weer tegoed doen aan de dode vis. Maar toch, dit kan niet de bedoeling zijn.)

Hoeveel wordt er gevangen?

Met cijfers goochelen is leuk. Het aantal gieren in Nederland is met 300% gestegen. Van één naar drie. Om maar eens wat te zeggen.

In actie tegen dode vis - EU visgebieden - kleinWe gebruiken het op 20 oktober 2010 verschenen Benuttingsoverzicht Nederlandse vangstquota (Ministerie van LNV). Hierin staan de vangstquota en wat er t/m datum is binnengebracht. Veel Noordzee, maar ook Barentszee en Golf van Biskaje en zelfs Chili (horsmakreel). Enkele vissen met hun Noordzee-quota, w.o. Skagerrak (op de kaart IVa/b/c en IIIa):

klik op de kaart voor een vergroting

 

 

 

quotum

gevangen

Zeeduivel

350 ton

44.100 kg

Doornhaai

1 ton

2.600 kg

Griet en tarbot

2.633 ton

1.750.662 kg

Haring

24.791 ton

15.828.853 kg

Heek

73 ton

56.951 kg

Kabeljauw

3.246 ton

1.941.264 kg

Wat een verspilling

Dus als er door Nederlandse (!) vissers voor deze zes vissoorten t/m 20 oktober 2010 al 19.624.430 kg is gevangen, is ook 19.624.430 dood overboord gegooid. Tel dan alle vissoorten en de Belgische, Britse, Noorse, Deense, Duitse en ook nog wat Franse vissers bij. Oeff… Wat een verspilling. (De BBC spreekt, in 2008, over twee miljoen ton vis dat wordt gedumpt. Stop even met denken….)

Links en documenten

EU visquota 2010
EU persbericht inzake onderhandelingen voor 2011

Plaats een reactie