Zaad bestellen

Hoera! Gisteren lag Seizoenen met de Velt Zadenlijst 2010 in de brievenbus. Het zaadbestelseizoen is hiermee officieel van start.

Kwelfeest

Altijd weer een feestje, zou je zeggen. Door de zaadcatalogi bladeren en de verleiding weerstaan om iets te bestellen waarvoor je toch uiteindelijk toch geen plaats in de (moes-)tuin hebt. Een feestje? Nee. Een kwelling, eigenlijk ook een vorm van tantaluskwelling.
En elk jaar schrijven we er wel iets over: zaad bestellen. We zijn erg honkvast als het om onze leveranciers gaat. Bij voorkeur biologisch, maar ook niet dogmatisch. En meer en meer winnen wij zelf zaad.

Velt service

Velt heeft een fraaie collectie biologische zaden in haar lijst. Leden kunnen bestellen – hup, nu meteen lid worden! -, krijgen korting èn het wordt bovendien thuis bezorgd. Wat wil een moestuinier nog meer? Die kan in zijn of haar tuin blijven.
De zaden van Velt komen van leveranciers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Zaad bestellen - Cover Velt Zaalijst 2010Zaad bestellen - Interieur Velt Zaalijst 2010
Voor Velt is het 2010
 
Er is maar een kwalijk punt bij Velt: We ontvangen het blad Seizoenen (leuk!) met daarbij de Zadenlijst 2010 (nog leuker!). En een acceptgiro voor de contributie 2011 – ad € 25 (harde confrontatie).

Een Hollandse redenering voor een overwegend Vlaamse club. De korting op de bestelde zaden bedraagt 10%. Weinigen zullen voor € 250 aan zaden bestellen om hun lidmaatschap eruit te halen. Maar bedenk het gemak, geen portokosten. Het informatieve Seizoenen verschijnt tweemaandelijks en gaat niet alleen over groenten en zaden, maar over allerlei ecologische aspecten en bouwwijzen.  En voorts kent Velt andere ledenvoordelen: op boeken bijvoorbeeld en bij winkels/bedrijven.

GardenOrganic HSL

Leden van Garden Organic, de Britse Velt, als we dat vergelijk kunnen maken – kunnen extra lid worden van de HSL, Heritage Seed Library. Dan kunt u een aantal zakjes bijzonder zaad "gratis" bestellen. Zo hebben wij in het verleden o.a. besteld, gekregen en behouden:
–      blue coco (boon)
–      witte Belgische wortel
–      brown goldring (sla)
Momenteel hebben we de gids van de HSL nog niet ontvangen.

RHS

Zaad bestellen - RHS Zaadgids 2011 - cover

De Royal Horticultural Society biedt haar leden zaad uit haar eigen (show-)tuinen aan. Tegen een luttele verzendvergoeding.
Het betreft meestal geen groenten, maar borderplanten, eenjarige of meerjarigen, heesters, struiken en bomen en ook kuipplanten. Ieder jaar bestellen we wel wat, maar vermoedelijk niets voor 2011.

De RHS noemt het Garden Seed, Collected for Members 2011.

Meer weten?

Kijk in het stukje Zaad bestellen van 2009. Of bij groenterassen en zaadleveranciers (ai, alweer uit 2007).

Plaats een reactie