Iedereen weet het: het eten van te veel zout leidt tot hoge bloeddruk en dat leidt tot hartaandoeningen. Maar zo is het toch niet helemaal. Natrium en kalium trekken samen op. Zij die onvoldoende kalium binnen krijgen, begeven zich in de gevarenzone. Verse groenten bevatten veel kalium.
|
Keukenzout is NaCl is (in deze context) natrium. Het is de wijze waarop we natrium innemen. Deze conclusies komen voort uit het zgn. Third National Health and Nutrition Examination Survey(NHANES III), het voortdurende, meerjarige nationale gezondheidsonderzoek in de Verenigde Staten. Ze zijn onlangs gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Het onderzoek betrof 12.267 volwassenen.
2.270 sterfgevallen
|
|
|
|
|
|
Eet verse groenten
In verse groenten komt relatief veel kalium en weinig natrium voor. Maar zo gauw groente is verwerkt slaat deze balans 180 graden om. Veel meer natrium ten opzichte van weinig kalium. [MergenMetz: Tien tegen een dat dit komt door toevoeging van keukenzout.] De twee elementen hebben elk hun eigen werking op de aderen. Natrium vernauwt ze, kalium bevordert de bloeddoorstroming.
Veel kalium zit o.a. in mierikswortel, aardappels, aardperen, spinazie, venkel, zuurkool, zuring, veldsla, tomatillo's, kolen in het algemeen, snijbiet, rabarber, pompoenen, courgettes, bonen en erwten (peultjes) en in iets mindere mate in komkommer, sla, witlof, asperges, Nieuw-Zeelandse spinazie. Deze opsomming is niet uitputtend. Kijk zelf bij de groentebeschrijvingen.