Kiwano of African Horned Cucumber is een komkommerachtige uit, zoals het woord zegt, Afrika. Men consumeert het sap, dat zoetig is naar komkommer en lichtjes naar banaan smaakt.
Een volledige groentebeschrijving volgt te zijner tijd. Maar de teelt is vrij gelijk aan komkommers, met dien verstande dat de vruchten rijp worden geoogst.
Geen vergeten groente
Het zaad heb ik verkregen uit of via de Heritage Seed Library van Garden Organic, de Britse Velt. Kiwano is vrij nieuw en zit (dus) al meteen in de categorie Vergeten Groenten. Kul. Het is een curiosa, maar wel leuk.
Buiten of in de kas
Wij hebben het vorig jaar in de kas geteeld en geen vrucht gezien. Dit jaar nog eens en zowaar: vruchten. En bij het leegruimen – we gebruiken de kas 's winters voor de kuipplanten – bleken er nog flink wat onrijpe vruchten aan te hangen.
De groei is rijkelijk, woekerend. Misschien is ze buiten aan een klimrek beter op haar plaats. Dat gaan we in 2012 proberen.
De kiwano kan geen temperaturen onder de 50 C verdragen. Dat dan weer wel – of niet.