De Houtduif

De houtduif: verguisd als domme, dikke, onhandige en ongewenste tuinvogel. Maar daar laat Hay Wijnhoven in dit boek toch een ander licht op schijnen. Het is een fijn nieuw boek uit de serie vogelmonografieën van AtlasContact.

Tips tegen muggen en muggensteken

In Kraut & Rüben, een prachtig, informatief moestuintijdschrift, lazen we tips tegen muggen. Maar ook in andere media was er aandacht voor stekende muggen en wat er tegen te doen. We bundelden de tips en onderzoeksresultaten.

Wild Flowers

Zijn de wilde bloemen in Groot-Brittannië en Ierland nu echt zo anders dan op het vaste land van Europa en dan met name in de Lage Landen. Nee, alleen de namen. Wild Flowers van wijlen Roger Phillips is een prachtig boek met mooie foto’s en heel veel wilde planten.

Waarom groeit een wortel naar beneden?

Hoe je ook een zaadje in de grond legt, de wortel groeit naar beneden. Dit is een fenomeen dat wetenschappers al eeuwen bezighoudt. Onlangs is er een ontdekking gedaan die het weer ietsje duidelijker maakt. Maar er blijven genoeg vragen over.

Besluitvorming nieuwe EU-zaadwet is thriller

De zaadwet heet officieel “verordening inzake teeltmateriaal van gewassen” en deze vervangt tien bestaande richtlijnen. Juli 2023 stuurde de Europese Commissie het voorstel aan het parlement. Daar staat een aantal bizarre voorstellen in. Nu wordt er in commissies over gesproken, medio april staat de finale behandeling in het Europees Parlement op de agenda. Spannend!

Prachtige bomen

Bomen is een overweldigend mooi boek over….. bomen. Het is bijzonder rijk geïllustreerd en bekijkt de bomen vanuit heel veel gezichtspunten. ‘Van wortel tot blad’ luidt de ondertitel. Er is meer dan dat, namelijk ook symbiose met andere gewassen en dieren, waaronder wij, de mens.

Over het gebruik van planten door de mens

In Science van 19 januari 2024 stond het artikel ‘The global distribution of plants used by humans’. Het gebruik van planten over de hele wereld. Zonder planten geen mensen, zou je kunnen zeggen. Nu is eindelijk wetenschappelijk bewezen dat in gebieden waar de diversiteit van planten het grootst is, ook het meest van planten gebruik wordt gemaakt. Iets dat je op je klompen kunt aanvoelen.

Recht voor natuur

Vaak lukt het niet om de natuur in onze maatschappelijke processen een stem te geven. Van de hand van Fred Kistenkas, gepokt en gemazeld rechtskundige, verscheen een razend interessant boekje over daar waar het recht wringt met beleid en plannen. Het is een bundeling van zijn columns die stuk voor stuk helder en intrigerend zijn geschreven.

Flora Batava is er

Flora Batava is een hedendaagse samenvatting en bewerking van de eerste Nederlandse flora, die in 461 afleveringen van 1800 tot 1934 werd uitgegeven. Begin mei organiseerde men, vooruitlopend op de verschijning, op diverse locaties in Nederland informatieve bijeenkomsten. Een maand later kwam het uit.