Daags na de storm

Woensdag de 14e werd oostelijk Nederland getroffen door heftig noodweer. Zo ook onze stek. Hoe opmerkelijk is de schade.

Nu wonen we ca. een half uur reizen van het meer oostelijk van ons gelegen Vethuizen (Montferland, achter Doetinchem); daar waar de enige dode te betreuren viel.

Zuul

Daags na de storm - zuulRond 18:45 uur stonden we met zijn tienen door de tuindeuren naar de onheilspellende lucht te kijken. Slagregens geselden bomen en planten. Donkere wolken schoven van links (zuid) en rechts (noord) over elkaar. Vanuit het westen trok een rechthoekige, diepzwarte wolkenband naar het oosten. We zagen dat dorre bladeren en takjes de lucht in werden getild. "Alsof Zuul[i] straks op aarde neerdaalt," mompelde ik. Het leek sprekend op een van de scènes aan het eind van de film Ghost Busters (1984 – en voor zover wij ons de beelden echt kunnen herinneren).
Daags na de storm - natuurlijke snoei 0Daags na de storm - natuurlijke snoei 1
 

Daags na de storm - natuurlijke snoei 2Natuurlijke snoei

Een rondgang door de tuin, de volgende ochtend, leverde een beeld van wat afgebroken takken en een Amerikaanse eik waarvan het blad wat was uitgedund. "Natuurlijke snoei," noemt Julia Voskuil het. Zij kan het weten, zij schrijft over tuinen.

Bomen om

Maar hoe raar kan het lopen. Onze tuin is 200 meter diep, waarvan een flink stuk bos. Langs de weg, meer bos, op eveneens circa 200 meter van ons huis was een enorme beuk omgegaan. Verderop hadden meer bomen het loodje gelegd.

Daags na de storm - maisplantenDaags na de storm - witlof
De enige schade in de moestuin bestond uit drie maïsplanten die omlagen en de bloeiende witlofplanten die meegebogen leken. De tunnels met het insectengaas stonden er nog alsof niets was gebeurd.
 
Daags na de storm - verzopen zaailingenDaags na de storm - wat potten om

En bij de kassen, daar waar we zaaien, stekken en opkweken, kregen zaailingen zwemles en lagen wat potten om. Dat was alles.

Zuul was net niet in onze tuin neergedaald, maar was ietsje verderop in oostelijke richting begonnen met zijn spoor te trekken.

 

 

[i] Zuul is een duivelachtige hondfiguur, de poortwachter van Gozer, de sleutelbewaarder.

Plaats een reactie