Kiemgroenten – alfalfa

Knollen, wortels, bollen en kolen. Dat is het zo’n beetje in de winter. Voor ons is dat steevast de periode dat we kiemgroenten maken. Lekker en gezond. Alfalfa en allerlei andere. En dat is helemaal niet moeilijk, geen kostbare plastic setjes of andere dingen nodig.

Op zoek naar de bittere witlof

Witlof smaakt naar niets. De zusjes groenlof en radicchio (roodlof) hebben nog het lekkere bittere in zich, maar bij witlof is dit weggeselecteerd, zoals dat heet. Hedendaagse witlof is waterig. Zaden van oude bittere witlofrassen lijken niet zo makkelijk voorhanden te zijn. Of het wordt uitproberen. Dat doen we momenteel

Ook een manier om de hypotheek af te lossen

Mortage Lifter, vrij vertaald als ‘hypotheek opheffer’, heet de vleestomaat die ergens uit 1930 stamt. We kregen hem ter vermeerdering van de Heritage Seed Library (HSL). Een fikse knaap. Een beknopte beschrijving van dit ras.

The Garden testte vleestomaten

In het maandblad The Garden van de Royal Horticultural Society wordt een test van vleestomaten besproken. Grote stevige tomaten. De beste worden beloond met een AGM – Award of Garden Merit.

Lablab

Met deze boon, ook wel hyacinthboon genoemd, uit een heel andere familie dan de bonen die we meest kennen, voedt een groot deel van de wereld zich. Vermoedelijk stamt het uit oostelijk of zuidelijk Afrika, hoewel ze in India er anders over denken.

Meiwerk 2015

Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Er wordt geoogst en nog het een en ander gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.

Worteltjes in The Garden

Er zijn wortels in alle kleuren. Van wit tot bijna zwart. In The Garden van april 2015 worden ze besproken. Wit is subtiel en zacht van smaak, geel en oranje goed voor de ogen en rood en paars goed voor het hart en tegen kanker. Zegt men.

De (knol)raap beschreven

We hebben de knolraap nogal uitvoerig beschreven (klik hier). Duizenden jaren oud, gemeen goed bij Grieken en de Romeinen, alleen de Britten leerden het pas goed kennen in de zeventiende/achttiende eeuw. Raar maar waar.

Maartwerk 2015

Het begint tijd te worden. Zo rond de 15e van maart mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.
Dat is gefröbel binnen. Ook het echte buitenwerk gaat beginnen.