De lange geschiedenis van tuinmelde
Tuinmelde is een groente, die al duizenden jaren wordt geteeld. Bovendien heeft het een heilzame werking. Alleen met de opkomst van spinazie, is ze in de vergetelheid geraakt.
Tuinmelde is een groente, die al duizenden jaren wordt geteeld. Bovendien heeft het een heilzame werking. Alleen met de opkomst van spinazie, is ze in de vergetelheid geraakt.
De resultaten van een test van pronkbonen (runner beans), uitgevoerd door de Royal Horticultural Society (RHS). Aan de namen te zien, zijn het allemaal Britse rassen en hybriden. We geven ook wat links naar leveranciers in De Lage Landen.
Knollen, wortels, bollen en kolen. Dat is het zo’n beetje in de winter. Voor ons is dat steevast de periode dat we kiemgroenten maken. Lekker en gezond. Alfalfa en allerlei andere. En dat is helemaal niet moeilijk, geen kostbare plastic setjes of andere dingen nodig.
Witlof smaakt naar niets. De zusjes groenlof en radicchio (roodlof) hebben nog het lekkere bittere in zich, maar bij witlof is dit weggeselecteerd, zoals dat heet. Hedendaagse witlof is waterig. Zaden van oude bittere witlofrassen lijken niet zo makkelijk voorhanden te zijn. Of het wordt uitproberen. Dat doen we momenteel
Als de nachttemperaturen onder de tien graden daalt, rijpen tomaten niet meer; sterker nog: ze bederven. Dus wat te doen met die mooie na-oogst die er hangt? Drie tips en kunnen we groene tomaten eten?
Mortage Lifter, vrij vertaald als ‘hypotheek opheffer’, heet de vleestomaat die ergens uit 1930 stamt. We kregen hem ter vermeerdering van de Heritage Seed Library (HSL). Een fikse knaap. Een beknopte beschrijving van dit ras.
In het maandblad The Garden van de Royal Horticultural Society wordt een test van vleestomaten besproken. Grote stevige tomaten. De beste worden beloond met een AGM – Award of Garden Merit.
Ja, ja, de Eetbare Siertuin sijpelt door. In het stijlvol uitgevoerde kwartaalblad De Tuin in Vier Seizoenen staat in het zomernummer een artikel over artisjok en kardoen. Deze twee zowel sier- als consumptieplanten zijn zeer naaste familie van elkaar.
Met deze boon, ook wel hyacinthboon genoemd, uit een heel andere familie dan de bonen die we meest kennen, voedt een groot deel van de wereld zich. Vermoedelijk stamt het uit oostelijk of zuidelijk Afrika, hoewel ze in India er anders over denken.
Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Er wordt geoogst en nog het een en ander gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.
Er zijn wortels in alle kleuren. Van wit tot bijna zwart. In The Garden van april 2015 worden ze besproken. Wit is subtiel en zacht van smaak, geel en oranje goed voor de ogen en rood en paars goed voor het hart en tegen kanker. Zegt men.
April is begonnen en dat is de maand voor de maand met de IJsheiligen. Hoe klinkt dat? Dus in deze maand gaan we ook de vruchtgewassen die buiten komen (maïs, courgette, pompoen) zaaien.