Meiwerk 2016

Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Normaliter wordt er al geoogst, maar na de koude aprilweken kan het nog even duren. Maar er moet worden gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.

Aprilwerk in de moestuin 2016

April is begonnen. In principe kan het in deze maand ’s nachts nog vriezen. We zullen zien. Maar veel groenten zijn heus wel bestand tegen een beetje vorst.
Maar vruchtgewassen die buiten komen als pompoen, courgette en maïs, kunnen de kou niet velen. Die gaan we deze maand voorzaaien in de kas (serre). Of als u geen kas (serre) heeft: binnen.

Maartwerk 2016

Maart roert niet alleen zijn staart, maar ook de snuit. Want het sneeuwt vandaag 4 maart 2016. De tuinbonen zijn gelegd in de koude bak en rond de 15e mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.

De RHS testte pronkbonen

De resultaten van een test van pronkbonen (runner beans), uitgevoerd door de Royal Horticultural Society (RHS). Aan de namen te zien, zijn het allemaal Britse rassen en hybriden. We geven ook wat links naar leveranciers in De Lage Landen.

Kiemgroenten – alfalfa

Knollen, wortels, bollen en kolen. Dat is het zo’n beetje in de winter. Voor ons is dat steevast de periode dat we kiemgroenten maken. Lekker en gezond. Alfalfa en allerlei andere. En dat is helemaal niet moeilijk, geen kostbare plastic setjes of andere dingen nodig.

Op zoek naar de bittere witlof

Witlof smaakt naar niets. De zusjes groenlof en radicchio (roodlof) hebben nog het lekkere bittere in zich, maar bij witlof is dit weggeselecteerd, zoals dat heet. Hedendaagse witlof is waterig. Zaden van oude bittere witlofrassen lijken niet zo makkelijk voorhanden te zijn. Of het wordt uitproberen. Dat doen we momenteel