Op zoek naar de bittere witlof II
November 2015 oogstten we de pennen van de zaden die we voor vijf witlofrassen van Arche Noah hadden gekregen. We hebben ze ingetafeld en maart 2016 hebben we de witlofstronkjes geproefd. Bitter? Mwa. Nee.
November 2015 oogstten we de pennen van de zaden die we voor vijf witlofrassen van Arche Noah hadden gekregen. We hebben ze ingetafeld en maart 2016 hebben we de witlofstronkjes geproefd. Bitter? Mwa. Nee.
Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Normaliter wordt er al geoogst, maar na de koude aprilweken kan het nog even duren. Maar er moet worden gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.
In Denemarken en Sleeswijk-Holstein zijn bij opgravingen resten van look-zpnder-look gevonden van ruim zesduizend jaar voor Christus. Daarmee is het een prehistorisch keukenkruid. Nog in 1860 namen immigranten het mee naar Amerika, als keukenkruid en geneeskrachtige plant. Hoog tijd voor een herontdekking!
April is begonnen. In principe kan het in deze maand ’s nachts nog vriezen. We zullen zien. Maar veel groenten zijn heus wel bestand tegen een beetje vorst.
Maar vruchtgewassen die buiten komen als pompoen, courgette en maïs, kunnen de kou niet velen. Die gaan we deze maand voorzaaien in de kas (serre). Of als u geen kas (serre) heeft: binnen.
Maart roert niet alleen zijn staart, maar ook de snuit. Want het sneeuwt vandaag 4 maart 2016. De tuinbonen zijn gelegd in de koude bak en rond de 15e mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.
Tuinmelde is een groente, die al duizenden jaren wordt geteeld. Bovendien heeft het een heilzame werking. Alleen met de opkomst van spinazie, is ze in de vergetelheid geraakt.
De resultaten van een test van pronkbonen (runner beans), uitgevoerd door de Royal Horticultural Society (RHS). Aan de namen te zien, zijn het allemaal Britse rassen en hybriden. We geven ook wat links naar leveranciers in De Lage Landen.
Knollen, wortels, bollen en kolen. Dat is het zo’n beetje in de winter. Voor ons is dat steevast de periode dat we kiemgroenten maken. Lekker en gezond. Alfalfa en allerlei andere. En dat is helemaal niet moeilijk, geen kostbare plastic setjes of andere dingen nodig.
Witlof smaakt naar niets. De zusjes groenlof en radicchio (roodlof) hebben nog het lekkere bittere in zich, maar bij witlof is dit weggeselecteerd, zoals dat heet. Hedendaagse witlof is waterig. Zaden van oude bittere witlofrassen lijken niet zo makkelijk voorhanden te zijn. Of het wordt uitproberen. Dat doen we momenteel
Als de nachttemperaturen onder de tien graden daalt, rijpen tomaten niet meer; sterker nog: ze bederven. Dus wat te doen met die mooie na-oogst die er hangt? Drie tips en kunnen we groene tomaten eten?
Mortage Lifter, vrij vertaald als ‘hypotheek opheffer’, heet de vleestomaat die ergens uit 1930 stamt. We kregen hem ter vermeerdering van de Heritage Seed Library (HSL). Een fikse knaap. Een beknopte beschrijving van dit ras.
In het maandblad The Garden van de Royal Horticultural Society wordt een test van vleestomaten besproken. Grote stevige tomaten. De beste worden beloond met een AGM – Award of Garden Merit.