Ons handenbindertje

Eind 2007 was de espressomachine Talea Giro van Saeco tot twee maal toe in de aanbieding bij de Makro. Voor een € 299,– excl. BTW (€ 355,– inclusief). Een koopje, want bij de reguliere koffieshops kost het ding wel 425 euro of meer. We hebben de Senseo-golf die over Nederland is gegaan met gemak weerstaan, maar hiervoor vielen we. Vallen doet pijn. Het is een goed apparaat voor kleine huishoudens c.q. weinig koffiedrinkers. 

(H)eerlijke espresso

Max Havelaar espressoOm met de conclusie te beginnen: iedereen die bij ons koffie drinkt, vindt het heerlijke espresso die we met de machine produceren. (Geen fancy Italiaanse koffiemerken als Lavazza, Illy of Segafredo, maar "gewoon" eerlijke Max Havelaar espresso bonen.)
De Saeco doet het dus wat dat betreft uitstekend. Maarrrrr…..

Handenbindertje

Na een week of drie hebben we het apparaat moeten laten repareren: de aan-uit-schakelaar had al de geest gegeven. Dat duurde vier weken, maar het lijkt kundig gerepareerd. In die zin dat het apparaat het nu langer goed doet, dan toen we het net hadden aangeschaft.
Niettemin is het ons handenbindertje: om de haverklap brandt of knippert er wel een lampje. Meestal het vermaledijde uitroepteken. Irritant aanwezig en altijd ongelegen, want je wilt koffie maken voor het bezoek. En dan heb je net twee kopjes gemaakt en moet er nog vier doen. Zo ongelegen, dus. Het water is op, de prutcontainer is te vol, de bonen zijn op, water in de leidingen is niet heet genoeg, of het ding moet worden ontkalkt, enzovoorts. Inwendig zucht je, maar je grijnst naar het bezoek en je mompelt iets als: 'Een momentje'. Je trekt achtereenvolgens routineus alle kleppen open, leegt datgene dat vol is en vult datgene dat leeg is. In zeven van de tien gevallen is het euvel dan ook – goddank – verholpen. In twee van de tien gevallen helpt het om de kleppen, waarachter de bakjes en containers zich verschuilen, nog eens te openen en iets fermer te sluiten. Voor de andere tien procent pak je stil vloekend en tierend de gebruiksaanwijzing en probeert een oorzaak te vinden. Je kijkt even naar het bezoek en zegt: 'Hmmm, dat hebben we niet vaak. Even de handleiding pakken.' Maar de handleiding staat niet voor niets naast de bus met koffiebonen in het kastje boven het apparaat. Van geen enkel apparaat moet je de handleiding direct bij de hand hebben. Wel voor de Saeco Talea Giro.

Langzaam of snel

saeco talea giroOp bladzijde 9 staat met een verwijzing naar het uitroepteken: "Knippert langzaam (een of meerdere gebeurtenissen): …. Knippert snel …." Maar wat is langzaam en wat is snel? Dat kan je alleen bepalen als ze naast elkaar knipperen. Dan zie je: die knippert langzamer dan die. Lichtelijk gefrustreerd en met gepaste schaamte keer je je om en grijns je opnieuw even naar je gasten. Je zegt dat ze nog héél eventjes moeten wachten. Ze knikken begripvol. Van de weeromstuit kies je voor de radicale oplossing: je trekt het hele centrale mechanisme uit het apparaat en spoelt het schoon. Je denkt dat je inmiddels weet hoe het moet. Maar toch twijfel je – het moet immers hierna wel lukken om koffie uit het ding te krijgen. Je bladert door naar bladzijde 19 en leest bij foto 6: DRUK NIET OP DE TOETS "PUSH". Is dat Italiaanse logica? Oh, dat geldt alleen bij het terugplaatsen. Opnieuw grijpt de twijfel om zich heen: heb je nu op "push" gedrukt of niet? Voor de zekerheid haal je de centrale unit er nog een keer uit en plaatst het opnieuw erin. Niet op "push" drukken.

En dan is er koffie. Lekkere koffie. 'Nog een kopje?'

Aanbeveling

Het lijkt een leuk apparaat voor een klein huishouden. Niet om meerdere mensen van koffie te voorzien. (a) Duurt het wel even eer je zes kopjes espresso hebt gemaakt en (b) het apparaat schiet onderwijl gegarandeerd wel een keer in de stress.
Voor grotere groepen hebben we inmiddels de Moccamaster aangeschaft – een puik apparaat dat goede opgietkoffie maakt. (Lees dit.) Zouden we met al onze opgedane ervaringen nog eens de Saeco Talea Giro kopen? Het is wel verdraaid lekkere koffie. En zuivere koffie, van Max Havelaar.

PS Het opschuimpijpje werkt niet goed genoeg. De liefhebbers van cappucino moeten maar zelf hun melk kloppen.

PS Inmiddels heeft Saeco de Odea gelanceerd. Vandaar dat de Talea via de Makro werd gedumpt. Op de foto ziet de Odea er hetzelfde uit als de Talea. Zou het binnenwerk technisch robuuster zijn?

2 gedachten over “Ons handenbindertje”

  1. Inmiddels drinken we alweer jaren biologische en meer dan fair trade koffie van Illimani. Maar dat terzijde.

    De grootste lol van deze Saeco en het artikel op onze site hebben we door te letten op de bezoekersstatistieken. Met het woord ‘handenbindertje’ in een andere context bedoeld, kwamen ze op onze site.

    Beantwoorden

Plaats een reactie