Het jaar van De Eetbare Siertuin

Juni 2022 was dan eindelijk de presentatie van “ons” boek De Eetbare Siertuin. Dat gebeurde op Hex in aanwezigheid van de Franse auteurs. De Eetbare Siertuin is een boek dat er nog niet was in het Nederlands. Het bevat zeer veel mooie gewassen die eetbaar zijn en eetbare gewassen die mooi zijn bevat.

Voedselbaronnen

De wereldwijde voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt (van kunstmest tot tractoren tot zaden tot brood bakken tot slachten tot financieren) wordt gedomineerd door grote bedrijven. Een recent rapport van een kleine onderzoekclub (ETC Group, een NGO), waarover een artikel verscheen in The Guardian, laat zien hoe schokkend die dominantie is. En ook hoe die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.

November ’22 in de moestuin

De bevlogen (moes-)tuinier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2023. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.

Planten en kruiden voor de geest

Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.

Beregenen tijdens droogte

Net als in 2020 en zomers daarvoor was ook die van 2022 heet en droog. Dat kan funest zijn voor (eetbare) siertuin en de moestuin. Dan moet je water geven. Maar wanneer doe je dat? Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd dat helderheid verschaft.

Oktober in de moestuin 2022

Na die lange warme zomer en de afkoelende september lijkt het erop dat veel gewassen in de moestuin nog even van het mildere weer willen genieten. Dat mag,

Pompoenen (longue de Nice) rijpen inmiddels en halen we zo laat mogelijk naar binnen. We leggen die in de kelder. Bonen drogen nog steeds aan de plant, snijbonen hebben we binnen, de andere moeten we eerdaags gaan plukken. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.