Augustus 2024 in de moestuin
Het is een kwakkelzomer. Net als je denkt: nu is het echt herfst, is het weer aangenaam. Augustus is de oogstmaand, dus veel te oogsten een nog een beetje te zaaien.
Het is een kwakkelzomer. Net als je denkt: nu is het echt herfst, is het weer aangenaam. Augustus is de oogstmaand, dus veel te oogsten een nog een beetje te zaaien.
Onlangs verscheen een ontzettend leuk en boeiend boek over de geschiedenis van het wereldberoemde kwekersdorp Boskoop. Van het eind van de Middeleeuwen tot nu. Direct of indirect heeft vermoedelijk iedere tuinliefhebber wel een link met Boskoop. En juist dat is de extra dimensie die dit boek heeft.
Het NTR wetenschapsprogramma Focus besteedt in de maand juli van 2024 aandacht aan de biodiversiteit in onze tuinen. Via artikelen en podcasts, maar ook via een zogenaamde ‘Bioblitz’. Het doel: in de maand juli minstens 5000 soorten planten en dieren tellen in tuinen.
In 2007 bracht Bouillon! Uitgeverij het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ uit, waarin de E-nummers worden verklaard. Recent verscheen ‘Gif in uw voeding’ over E-nummers en hun bijwerkingen. Twee verschillende boeken die over hetzelfde gaan.
Betekent Nederland op culinair gebied iets? Hebben we een Nederlandse keuken? Jazeker! Op 2 juli 2024 organiseerde Dutch Cuisine voor de tweede keer De Dag van de Nederlandse Keuken. Want we hebben wel degelijk mooie nationale gerechten, maar we zijn te bescheiden om het te zien en te erkennen. Daar komt verandering in.
Door het rare weer lopen we drie weken achter in de moestuin. Niet alles dat we in juni moesten zaaien hebben we gezaaid. Dat nemen we nu mee.
In Kraut & Rüben, een prachtig, informatief moestuintijdschrift, lazen we tips tegen muggen. Maar ook in andere media was er aandacht voor stekende muggen en wat er tegen te doen. We bundelden de tips en onderzoeksresultaten.
Zijn de wilde bloemen in Groot-Brittannië en Ierland nu echt zo anders dan op het vaste land van Europa en dan met name in de Lage Landen. Nee, alleen de namen. Wild Flowers van wijlen Roger Phillips is een prachtig boek met mooie foto’s en heel veel wilde planten.
De Ark van de Smaak is een symbolisch schip waarop allerlei voedselproducten meevaren die we graag willen behouden, die we willen beschermen tegen de zondvloed van de voedselindustrie en soms bizarre wet- en regelgeving. Het aandeel Nederlandse groenten in de Ark is nog vrij gering, terwijl de zaadhandel steeds meer hybriden op de markt brengt.
Dit boek voor de observatoloog is een ontzettend leuk boek dat je – kinderen en volwassenen – met verbazing naar de natuur leert kijken. Helemaal leuk voor de komende zomervakantie.
De Teelt van Walnoten is een meer dan volledig boek over walnotenteelt. Meer volledig bestaat niet, zeker niet in het Nederlandse taalgebied.
Een eenvoudige en meer dan verrukkelijke schotel van puree van zoete aardappel met ertussen een laag gehakt met tomaten