Bonte bentheimer tegen japanse duizendknoop

Op 2 maart 2015 was er de voorlichtingsbijeenkomst voor de buurtbewoners. In Oosterbeek, gemeente Renkum, wordt een maand later het bonte bentheimer landvarken ingezet om de invasieve japanse duizendknoop te elimineren. De dieren eten zowel de stengels en het blad als de wortels. Zo snijdt het mes aan twee kanten: milieuvriendelijke bestrijding van invasieve exoten met als eindresultaat vlees.

Uit eten in Spanje

We waren een dag of tien naar Spanje. Baskenland was ons doel, maar de regen dreef ons richting Madrid. Als je met anderen, die er geweest zijn, over Spanje en Baskenland praat, zeggen ze: heerlijke tapas of pintxos. En dat is waar. Maar dat is niet alles!

Red de paardenslager

Via een andere hobby van ons, Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen, raakten we betrokken bij de reddingsactie van een van de laatste paardenslagers van Nederland. Carnivoor, flextariër, vegetariër of veganist, het maakt niet uit: dit is een deel van onze culinaire geschiedenis dat vreemd genoeg uit onze maatschappij dreigt te verdwijnen.

Wat een cultuur in Nederland!

Diep onder de indruk zijn we van De Bosatlas van het Culturele Erfgoed. Deze atlas is op zichzelf al een cultureel monument. Zo volledig, zo fraai uitgevoerd, zo informatief. Met liefde en toewijding gemaakt en zonder meer een waardevol bezit. Een boekwerk dat in elk Nederlands huishouden hoort. Het wachten is op een motie daartoe van een politieke partij.

Wij waren op de Bio Beurs

BioVak is niet meer. Leve de Bio Beurs! Dezelfde tijd van het jaar, dezelfde locatie, dezelfde biologische producenten. Niets nieuws dus? Jawel. Op een of andere manier lijkt het leuker en frisser dan voorheen. Maar wie denkt dat deze Bio Beurs een beurs van louter wereldverbeteraars is, komt bedrogen uit. Bio is ook gewoon business.

Mashua of knolcapucien

We hebben een zeer uitgebreide plantbeschrijving opgenomen van deze knol uit de Andes. Makkelijker te telen dan de aardappel, die daar ook vandaan komt en in een aantal opzichten dubbel zo gezond. En toch kennen we het niet.

Zonnepanelen – zeven vette of magere jaren?

In 2014 wekten we met onze zonnepanelen 1644 kWh op. We hebben nu ongeveer zeven jaar zestien zonnepanelen op ons huis liggen. De totale energieopbrengst had rond de 2.000 kWh per jaar moeten zijn, maar is na zeven jaar 11.104 kWh. Dat komt o.a. omdat aan de oostzijde nogal wat bomen staan. En natuurlijk zonuren.

Harm en Aagje uitbenen

Schokkende beelden? Clara wilde een spreekbeurt op school houden over varkensvlees en het uitbenen, d.w.z. het geslachte varken tot stukken bekend vlees verwerken. De leraar had bezwaar tegen de expliciete foto’s. Waarom? Mogen kinderen niet weten waar de karbonade of fricandeau vandaan komt? Hoe braadworst wordt gemaakt? Is vlees anoniem?