Landgoedfair Mariënwaerdt 2014

We hebben de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt na pakweg dertien jaar weer eens bezocht. Het is grootser en lijkt ook qua aanbod te zijn veranderd. Er zijn drie goede redenen om die te bezoeken, de rest lijkt bijzaak. En het feit dat we maar liefst € 3,50 voor een klein plastic flesje plat Chaudfontaine bronwater moesten neertellen, maakte dat we met een ontstemd gevoel huiswaarts gingen.

Lang leve de biodiversiteit

Door de zachte winter, warme lente en ook niet zo beroerde zomer, heeft de natuur meedogenloos toegeslagen. Eerst vertelden we trots van de mooie biologische balans in en onze moestuin, nu moeten we dat verhaal bijstellen.

Rijke oogst!

Wat doen we ermee? Inmaken, drogen, inleggen, invriezen, fermenteren, zoet, zuur, zout? Het komt allemaal aan bod in het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. Een praktisch boek, helder en voorzien van receptuur. We vinden er veel praktische tips in. Goed boek voor elke moestuinier en vooral in deze tijd van het jaar.

Eetbare Wilde Planten – super!

Eindelijk is het in het Nederlands verschenen, de vertaling van Essbare Wildpflanzen. Onmisbaar, volledig, makkelijk hanteerbaar, deskundig en helder in tekst en uitleg. Een uitkomst voor iedereen die de volgende stap naar het eten van “onkruid” uit eigen tuin en in het wild voorkomende groenten wil zetten. Een beter boek is momenteel niet te krijgen.

Neonicotinoïden bedreigen al het leven

In 2014 constateren Radboud Universiteit en SOVON dat niet alleen de bijen, maar ook de vogelstand te lijden heeft van neonicotinoïden. De leercurve van de mens blijkt in dit geval erg lang. Zeker als er grote financiële belangen mee gemoeid zijn. Want al in 1994 constateerden Franse bijenhouders dat er iets loos was. Oorzaak: imidacloprid , een van de neonicotinoïde insecticiden. Inmiddels het meest gebruikte soort insectengif ter wereld. Het komt ook in ons voedsel voor

Knopkruid, een gezond onkruid

Knopkruid is een plaag in vele tuinen. Het is ook een groente die van origine uit Zuid-Amerika komt. Een erg gezonde groente. We hebben de plant uitgebreid beschreven. Het kent een boeiende geschiedenis.

Komkommer Izjaštšnõi

Vrijwel ieder jaar zaaien we een ander (zeldzaam) komkommerras. Izjaštšnõi komt uit Estland dat we verkregen via de Heritage Seed Library. De Britten schrijven dat het een pickling variety is – dus om in te maken. Maar ook zo smaakt het uitstekend.

Gezond & Blij – zonder diëten

Eindelijk, een niet-dieetboek. Op mijn lijf geschreven. Een zeer informatief boek over eten en misschien ook nog wat gewicht verliezen. Ay Lin Kho neemt ons mee langs voedings- en spijsverteringsinformatie om via psychologische aspecten, waar terdege rekening mee moet worden gehouden, handvatten aan te reiken om gezond te leven en dan misschien toch wat af te vallen.