Terug naar de wortels

Terug naar de wortels WURBibliotheek Wageningen UR heeft deze zomer een tentoonstelling over voeding. In de tentoonstelling met de titel ‘Terug naar de wortels’ worden de oudste boeken over voeding, de zogenaamde kruidenboeken, gepresenteerd.

Hoewel MergenMetz het patent op het begrip ‘Terug naar de wortels’ lijkt het hebben overgenomen – we zijn nummer 1 op Google -, claimen wij het niet. We zijn niet uniek en ‘Terug naar de wortels’ is immers een mooie uitdrukking die meteen zegt wat er wordt bedoeld.

Oudste boeken

De volmaakte hollandsche keukenmeidDe tentoonstelling biedt letterlijk inzicht in zeer oude kruiden- en kookboeken, van het begin van de zestiende eeuw. Vanaf het midden van de zeventiende eeuw komt het populaire kookboek in Nederland op: van de Verstandige Kok en de Volmaakte, Zuinige Keukenmeid tot de plaatselijke kookschool. Ook hiervan zijn in de tentoonstelling prachtige voorbeelden te zien.

Omdat de tentoonstelling in het kader van het veertigjarig jubileum van de leerstoelgroep Humane Voeding is georganiseerd, wordt er ook aandacht besteed aan voedingsonderzoek en de geschiedenis van humane voeding in Nederland. Eind negentiende eeuw doet de wetenschap haar intrede in de voedingsleer. Men ontdekt dat ziektes als beriberi ontstaan door vitaminegebrek en dat juiste keuzes in de voeding en bereiding hierin essentieel zijn. Het voorkomen van ziektes, de preventie en het aandeel van een gezonde leefstijl in een gezonde ouderdom zijn nu thema’s in de moderne voedingswetenschap.

 
De tentoonstelling duurt van 12 oktober 2009; dagelijks, van maandag t/m vrijdag van 9 tot 17:00 uur in het WUR Forumgebouw, Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB  Wageningen.

 

Link

Tentoonstelling (met filmpje)
Tekst De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid
Website Kookhistorie van Marleen Willebrands

Plaats een reactie