Groentefoto’s van Charles Jones

TEFAF duurt nog tot en met morgen. De openbaring waren de foto's van Charles Jones. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog tuinman van o.a. Kew Gardens en maakte als hobby fraaie groentefoto's. Die in 1981 in een koffer op een markt werden ontdekt en nu, na zijn leven, tussen de € 6.000 en € 12.000 per stuk doen.

https://www.davisandlangdale.com/Images/Jones-3803.jpg

Daar hangen ze, op The European Fine Art Fair in de grote hal van het MECC in Maastricht. Tussen het antiek, oriëntaalse kunst, de werken van Picasso, Willem de Kooning [spreek uit: koening], Leo Gestel en bekende en onbekende oude meesters als Van Dijck, Rembrandt of Jacob van Oost.

charles jones - turnips.jpg

Voor de gewone mens is Charles Jones (1866 – 1959) net zo bekend als Jacob van Oost (1601 – 1671). De foto's stammen vermoedelijk uit de periode 1895 – 1910. Er zijn geen negatieven van. Hij drukte ze af op gelatinezilver en fixeerde ze met een goudoplossing, die voor een aparte glans zorgt.

charles jones - onions.jpg

De kunst van Jones was om de groenten te isoleren, op een bepaalde manier te schikken en zo de schoonheid te tonen. Volgens zijn jongste dochter besteedde hij het latere deel van zijn leven aan de fotografie door zijn diensten aan te bieden.

charles jones - broad beans.bmp

Boek

Plant Kingdoms: The Photographs of Charles JonesDe foto's zijn gepubliceerd in een fraai boek, dat, voor zover wij hebben kunnen ontdekken, alleen nog antiquarisch verkrijgbaar is.

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie