Onze top 5 boeken van dit jaar

En wel twee keer een top vijf met onzes inziens de beste boeken van 2021 die betrekking hebben op eten, planten en natuur. Wij zien echter niet alle boeken die op dit gebied verschijnen. Lezen is leuk, maar kost ook tijd.

Maartje’s keus

 1. De Veluwe. Iedereen die op of rond de Veluwe woont, of er af en toe komt, bijvoorbeeld op vakantie, zou dit boek in de kast moeten hebben staan. Informatie, fotowerk, cartografie: alles top.
 2. Sinagote. Voor alle liefhebbers van vogels en van liefdewerk-oudpapier-natuuronderzoek. Mede op deze shortlist als ode aan de dappere uitgever die een boek uitgaf over het leven van één lepelaar.
 3. Boer doet leven. Een optimistische boodschap over dwarsdenkers en dwarsdoeners, wielopnieuwuitvinders en tegendestroominroeiers in de landbouw. Het kan echt anders. Ook wint dit boek de prijs voor de meest foute soft erotische keuze van omslagfoto. Maar dat zien we door de vingers.
 4. Eene quaestie van vraag en aanbod. Omdat het een pareltje is. En omdat we er wat van kunnen leren als het gaat over uitbuiting van onze planeet en van mensen. Gewoon, in eigen land, niet erg lang geleden.
 5. Stille aarde. Matig optimistisch maar als-een-trein lezend manifest van de Engelse ‘hommelprofessor’ Dave Goulson. Over hoe we de insecten kunnen redden. Of met hen ten onder gaan. Lees dit, echt, lees dit.
 6. De naturalis historia. Schitterend uitgegeven, volledige en diepgaande informatie over waar onze planten allemaal voor kunnen dienen of hebben gediend. Etnobotanica in optima forma. Smullen.

Oeps. Het werd een top 6. Kiezen blijft lastig.

Norbert’s keus

 1. Rumphius kruidboek. Een kruidenboek dat gebruikt wordt om een tijdsbeeld te schetsen van de Nederlandse aanwezigheid met VOC-mentaliteit op de Molukken. Lang niet alle gewassen worden behandeld, maar wel voor ons heel bekende zoals kruidnagel en nootmuskaat.
 2. Naturalis historia – ook Maartje haar keus
 3. Ark van de Smaak. Het bevat de pareltjes van de Nederlandse keuken. Dit is een zeer waardevol boek voor elke liefhebber van fijn en authentiek eten. Dus ja, in de top van 2021.
 4. Atlas wilde bomen en struiken Ook bomen zijn cultureel erfgoed. Maar daar doen we niet aan. Of wel? Eens je dit boek gelezen hebt, ga je de oude bomen in je omgeving nog meer waarderen en wil je ze koesteren, bewaren.
 5. Verandering van Spijs. Het geeft, lekker geschreven, een fraai beeld van het eetgedrag door de eeuwen heen van de mens, de in de Lage Landen levende mens.

Krijg nou wat, vier van de tien boeken staan in onze eigen webwinkel. Toeval? Nou, niet echt. We nemen daarin alleen echt hele goede boeken rond het thema groen tuinieren en goed eten in brede zin op. Dat zijn soms al wat oudere boeken, maar nog altijd onovertroffen. Allemaal top-boeken (en dus ook puike cadeaus).

Plaats een reactie