Pasta met pompoensaus en gehakt

Voor als je een te veel aan pompoensoep in de vriezer hebt liggen, is dit een fijne toepassing!

Pasta met saus van pompoen en gehakt
Voorbereiding
5 min
Kooktijd
45 min
 

Een ingedikte pompoensoep met salie, tijm en rul gebakken gehakt maakt een heerlijke saus voor over de pasta.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Ingredienten
 • 300-400 gr gehakt van rund, varken of schaap/lam
 • 280 gr pasta 70 gr p.p. droge pasta (niet te kleine pasta)
 • 800 gr pompoen
 • 2 st ui, gesnipperd
 • 10 blaadjes salie (opgerold, in dunne reepjes)
 • 3 tenen knoflook – aan het begin al hakken of persen
 • 2 eetl gedroogde tijm
 • olijfolie
 • peper & zout
 • kaas, geraspt
Bereiding
 1. Als je uitgaat van een bak pompoensoep die je hebt ingevroren of over van de vorige dag, hoef je niet zelf de basissaus te maken. Die heb je al. Eventueel is die te dun, dan langer inkoken.

 2. Anders: snijd de pompoen in schijven, verwijder de zaadlijst, schil de schijf en snijd het in brokken. Kook de brokken.

 3. Neem een stevige pan of koekenpan. Bak het gehakt in een scheutje olie rul en een beetje bruin. Maal er even wat peper overheen, misschien een snuf zout en doe dan ook de ui en tijm erbij. Omscheppen en zachtjes bakken. De ui moet glazig worden. Dus vuur niet te hoog. Uiteindelijk de knoflook erdoor roeren.

 4. Controleer ondertussen de pompoen: als het zacht is, afgieten (even wat kookwater bewaren) en de pompoen fijnstampen of met de staafmixer. Het moet een dikkere saus worden. Daarvoor kan je wat kookwater gebruiken. Te dik is ook niet goed.

  (Als je soep inkookt, ook controleren en regelmatig roeren.)

 5. Roer de salie door de pompoensaus en laat op laag vuur pruttelen. (Als je te veel water erbij hebt gedaan, dikt het op deze manier in.)

 6. Is de pasta gaar? Ja, dan afgieten.

 7. Roer de gehaktmassa door de pompoensaus. Laat nog heel even opo laag vuur door en door trekken.

 8. Schep de pasta op de borden, doe er een kloeke schep of twee saus over en bestrooi met wat geraspte kaas. Eet smakelijk


9 november 2021
Onlangs hebben we Janneke en Kaatje geslacht. Grote, oude bonte Bentheimer landvarkens. Janneke was twaalf-en-een-half jaar oud en was af en toe verdwaasd en moest ‘s ochtends gangbaar worden. Als een oude dame. Maar als het om voer gaat, knokken varks elkaar weg. Dus Janneke, zo oordeelden wij, had een voltooid leven. Dat gold ook min of meer voor Kaatje, die was zeven jaar oud en had voldoende biggen voortgebracht.
Wij fokken de varkens niet voor de consumptie, maar om het ras in stand te houden. Ons doel is dus biggen verspreiden. Kaatje haar genen waren voldoende verspreid. Er is maar een kleine populatie van dit zeldzame ras, dus inteelt ligt op de loer.

Enfin, zo verantwoorden wij het gebruik van het varkensgehakt in deze saus. Al met al een zeer smakelijk gerecht.

Plaats een reactie

Waardering