Bietensalade met makreel

Bietensalade met makreel

Verrukkelijke en betrekkelijk eenvoudig te maken bietensalade van chioggia-biet, aardappel, makreel en een drupje balsamicoazijn.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
 • 500 gr vastkokende aardappel (bijv. roseval), geschild en in blokjes koken
 • 500 gr gekookte bieten (chioggia), geschild en in blokjes;
 • 2 stengels bosui (indien aanwezig in de tuin)
 • 50-100 gr kleine sjalotjes, schoongemaakt en gehalveerd
 • 1 st fikse teen knoflook, fijngesneden
 • ½ st gerookte makreel (of blikje à 85 gr)
 • scheut olijfolie
 • scheutje balsamico-azijn (zie opmerkingen)
 • wat versgemalen peper
Bereiding
 1. Bieten koken duurt, afhankelijk van de grootte, een uur tot twee uur. Daarna pel je ze en snijdt ze in blokjes van 1 à 1½ cm.

 2. De aardappels snijd je eerst in blokjes en kookt ze dan (dat bekort de kooktijd)

 3. Zowel bieten als aardappelblokjes koud dan wel tot lauwwarm laten afkoelen.

 4. De sjalotjes die we bedoelen zijn restanten van de oogst uit de moestuin. Qua formaat moet je je voorstellen dat ze wel wat groter zijn dan zilveruitjes.

  In een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak je zachtjes de gehalveerde (of misschien in kwarten) sjalotjes. Ze mogen wat bruinen.

 5. Op het laatst doe je de fijngesneden knoflook erbij en roerbakt – de stukjes knof mogen niet te bruin worden. Vuur uit en schep het over in een koude kom.

 6. Snipper de stukken makreel in niet te kleine stukken. Apart houden.

 7. Meng in de kom de bieten- en aardappelblokjes met de sjalot-knoflook en olie. Schep om met de lente-ui en een klein scheutje balsamico-azijn. Op het laatst de snippers makreel erdoor scheppen en wat versgemalen peper. Serveer.

Opmerkingen

1. Qua balsamico-azijn: gebruik geen rotzooi. Je zou eigenlijk een druppel of twee van de heel oude echte moeten gebruiken. Die is mooi dik en heeft een zoetje. Maar die flesjes zijn nogal prijzig.
Wij hebben enkele druppels vruchten (frambozen o.i.d.) balsamico gebruikt en een pietsje biologische gewone balsamico om het zoetje af te zwakken.
Maar misschien moet het bij jou anders, want chioggia-bieten zijn wat zachter en zoeter dan de klassieke rode biet.
2. We hebben geen zout gebruikt, wel de aardappelen met een blokje groentenbouillon gekookt.

Chioggiabieten zijn rood-wit geringd van binnen. Na het koken worden ze roze tot bleek. Maar wel razend lekker!

20 april 2013
Het zijn drukke dagen. Zowel qua moestuin waar we door de kou nogal wat achterstand hebben in te halen,  als de aanleg van de Eetbare Siertuin als het gedoe met de herders als… als… als… ah, en aanstaande maandag 22 april een chocoladepresentatie en -proeverij voor de professionals van Slow Food Utrecht. En natuurlijk a.s. 1 juni onze Open Ecotuin. Kortom: veel tijd om te koken is er jammer genoeg niet.
Gister had ik de laatste bieten uit de kuil in het bos gekookt. (De kuil met wintervoorraad is nu leeg.) Vandaag met behulp van Smaakvrienden deze salade gemaakt. En mrs. M vond het verrukkelijk. Dus mag ie op de website.

Plaats een reactie

Waardering