Bietensalade met makreel

Inspiratie: Smaakvrienden
500 gr vastkokende aardappel (bijv. roseval), geschild en in blokjes koken; 500 gr gekookte bieten (chioggia), geschild en in blokjes; 2 lenteui, in ringetjes; 50-100 gr kleine sjalotjes, schoongemaakt en gehalveerd; 1 fikse teen knoflook, fijngesneden; ½ gerookte makreel (of blikje à 85 gr); scheut olijfolie; scheutje balsamico-azijn (zie Opmerkingen); wat versgemalen peper

Bieten koken duurt, afhankelijk van de grootte, een uur tot twee uur. Daarna pelt u ze en snijdt ze in blokjes van 1 à 1½ cm. De aardappels snijdt u eerst in blokjes en kookt ze dan (dat bekort de kooktijd).
Zowel bieten als aardappelblokjes koud dan wel tot lauwwarm laten afkoelen.

De sjalotjes die we bedoelen zijn restanten van de oogst uit de moestuin. Qua formaat moet u zich voorstellen dat ze wel wat groter zijn dan zilveruitjes. In een koekenpan doet u een scheutje olijfolie en bakt de gehalveerde (of misschien in kwarten) sjalotjes zachtjes. Ze mogen wat bruinen. Op het laatst doet u de fijngesneden knoflook erbij en roerbakt – de stukjes knof mogen niet te bruin worden. Vuur uit en schep het over in een koude kom.

Snipper de stukken makreel in niet te kleine stukken. Apart houden.

Meng in de kom de bieten- en aardappelblokjes met de sjalot-knoflook en olie. Schep om met de lenteui en een klein scheutje balsamico-azijn. Op het laatst de snippers makreel erdoor scheppen en wat versgemalen peper.
Serveer.

20 april 2013

bietensalade met makreel.jpgChioggiabieten zijn rood-wit geringd van binnen. Na het koken worden ze roze tot bleek. Maar wel razend lekker!

Het zijn drukke dagen. Zowel qua moestuin waar we door de kou nogal wat achterstand hebben in te halen,  als de aanleg van depolycultuurTUIN als het gedoe met de herders als… als… als… ah, en aanstaande maandag 22 april eenchocoladepresentatie en -proeverij voor de professionals van Slow Food Utrecht. En natuurlijk a.s. 1 juni onze Open Ecotuin. Kortom: veel tijd om te koken is er jammer genoeg niet.
Gister had ik de laatste bieten uit de kuil in het bos gekookt. (De kuil met wintervoorraad is nu leeg.) Vandaag met behulp van Smaakvrienden deze salade gemaakt. En mrs. M vond het verrukkelijk. Dus mag ie op de website.

OPMERKINGEN
1.   Qua balsamico-azijn: gebruik geen rotzooi. U zou eigenlijk een druppel of twee van de heel oude echte moeten gebruiken. Die is mooi dik en heeft een zoetje. Maar die flesjes zijn nogal prijzig.
Wij hebben enkele druppels vruchten (frambozen o.i.d.) balsamico gebruikt en een pietsje biologische gewone balsamico om het zoetje af te zwakken.
Maar misschien moet het bij u anders, want chioggia-bieten zijn wat zachter en zoeter dan de klassieke rode biet.
2.   We hebben geen zout gebruikt, wel de aardappelen met een blokje groentenbouillon gekookt.

Plaats een reactie