De onderwereld van de tuin
Een heel aardig boek van veel-tuinschrijver Romke van de Kaa. Het gaat over de ondergrond van de tuin, de bodem, de aarde en alles wat zich daar afspeelt. Zeer verrassend en leerzaam.
Een heel aardig boek van veel-tuinschrijver Romke van de Kaa. Het gaat over de ondergrond van de tuin, de bodem, de aarde en alles wat zich daar afspeelt. Zeer verrassend en leerzaam.
Journalist en schrijver Mac van Dinther volgde voor de Volkskrant een jaar de ontwikkelingen rond het voedselbos Ketelbroek en plaatst dat in de context van de hedendaagse grootschalige landbouw.
Meestal bespreken we hier nieuwe (of nieuw-achtige) boeken. Deze keer niet – of toch wel? ‘Oolde, mijn Oolde’ is een geannoteerde heruitgave van het boek ‘Oud-Achterhoeksch Boerenleven’, voor het eerst gepubliceerd in 1927. Zeer de moeite waard, want het schetst een fascinerend beeld van het boerenleven op de hoge zandgronden voor de landbouwrevolutie. We kunnen er nog van leren.
Dit is bovennatuurlijk. Cor van Gelderen heeft een schier onmetelijke plantenkennis. In dit boek deelt hij zijn visie op wat mooi is en met bijzondere plantcombinaties. En dat alles ingebed in prachtige foto’s van tuinen, parken, planten. En hoe maak je je eigen hypernatuur?
De meeste mensen hebben wel een beeld bij biodiversiteit. Maar vraag hen het te omschrijven en je krijgt een rijke schakering aan antwoorden. Biologische diversiteit. Ecosystemen. De auteur(s) hebben zich ertoe gezet om er een boek aan te wijden. De ondertitel is dan ook ‘Een Weerbarstige Uitdaging’. De natuur is niet te vangen, is niet in een hokje te stoppen. Biodiversiteit ook niet.
Tuinieren is goed voor lichaam en geest. Voor velen van ons misschien een open deur. Maar in haar boek ‘Tuinieren voor de geest’ legt de Engelse tuinierende psychiater Sue Smith het allemaal nog eens op erudiete wijze uit. Dit is dus niet de zoveelste zelfhulp-flodder. Warm aanbevolen.
Het is niet Charles Darwin die de evolutie-theorie bedacht, het was Wallace. Of, vooruit dan, om ruzie te voorkomen, het is van beide. Toch kennen we Darwin en daarmee wordt Wallace groot onrecht gedaan. Voldoende reden voor een ode. Dit is een boek om blij van te worden.
Uit Vlaanderen bereikte ons dit boek. Kijk voorbij de soms – naar onze smaak – wat erg commerciële insteek, en het bijpassende popie-jopie taalgebruik. Want het is in de kern een prima boek met concrete en vaak verrassende informatie over hoe je duurzamer kunt leven. En met een meestal milde, positieve insteek.
Wie wil nu niet gezond zondigen? Het gaat hier dan wel om een boek uit de plantaardige keuken. Geen vlees, geen zuivel, geen geraffineerde suikers, glutenvrij en verdraaid lekker. Luchtig geschreven en met mooie recepten.
Laura de Grave reisde door Nederland en voor elke provincie en streek tekende ze de typische gerechten en traditionele streekproducten op. Het is een fraai en overzichtelijk boek geworden. Een tijdsbeeld van de tegenwoordige Nederlandse culinaire geschiedenis.
St. John Het Kookboek is een dik, fraai kookboek dat redelijk buiten de kaders kleurt. Met curieuze recepten die dicht bij het wezenlijke van eten staan. Puur, natuur en van kop tot staart.
September vorig jaar verscheen Het Groenteboekje. Hoewel er met steun van Oxfam Novib is getracht een boodschap aan mee te geven, heeft het meer van een bundel alleraardigste recepten. En nu al afgeprijsd in de boekhandel.