Vogels scheuren in 2015

Wij gaan voor de vogelscheurkalender 2015. Hierop is heel wat leuks beschreven: dus niet alleen over de dieren, maar ook anekdotes, grappige voorvallen en maatschappelijk relevante zaken.

De Gierzwaluw

Een boek voor u en ik – je hoeft absoluut geen natuur-nerd met baard en verrekijker te zijn om een boek over vogels als dit te lezen. Integendeel; Remco Daalder kan vertellen. Op een pakkende manier en gelardeerd met de nodige humor, sleept hij ons mee in de wereld van de vogelaar en in het bijzonder de mystieke wereld van de gierzwaluw.

Rijke oogst!

Wat doen we ermee? Inmaken, drogen, inleggen, invriezen, fermenteren, zoet, zuur, zout? Het komt allemaal aan bod in het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. Een praktisch boek, helder en voorzien van receptuur. We vinden er veel praktische tips in. Goed boek voor elke moestuinier en vooral in deze tijd van het jaar.

Eetbare Wilde Planten – super!

Eindelijk is het in het Nederlands verschenen, de vertaling van Essbare Wildpflanzen. Onmisbaar, volledig, makkelijk hanteerbaar, deskundig en helder in tekst en uitleg. Een uitkomst voor iedereen die de volgende stap naar het eten van “onkruid” uit eigen tuin en in het wild voorkomende groenten wil zetten. Een beter boek is momenteel niet te krijgen.

Gezond & Blij – zonder diëten

Eindelijk, een niet-dieetboek. Op mijn lijf geschreven. Een zeer informatief boek over eten en misschien ook nog wat gewicht verliezen. Ay Lin Kho neemt ons mee langs voedings- en spijsverteringsinformatie om via psychologische aspecten, waar terdege rekening mee moet worden gehouden, handvatten aan te reiken om gezond te leven en dan misschien toch wat af te vallen.

De voedingswaarde van groenten en fruit

Eating on the Wild Side of Supergroente & Powerfruit. Een zeldzaam goed boek. Een juiste, pakkende titel is misschien lastig te bedenken, de inhoud daarentegen is geweldig. Er is de laatste jaren heel wat geschreven over voedsel en name gezond eten. Dit is een absolute topper: Gedurende tien jaar verzamelde, analyseerde en vertaalde Jo Robinson wetenschappelijke rapporten over groenten en fruit tot een uiterst informatief, begrijpelijk en boeiend geschreven boek.

Uitgebeend

Er zijn weinig journalistieke boeken die lezen als een thriller. Er zijn weinig journalistieke boeken die leiden tot Kamervragen en nog minder waar de regering uitgebreid op reageert. In Uitgebeend zet onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout het mes in de wijze waarop wij, de Nederlandse samenleving, voedselveiligheid borgen: niet dus.

Schaduwplanten in het zonnetje

Iedereen heeft wel een stuk schaduw in de tuin. Op 20 juni 2014 werd Schaduwplanten van Cor van Gelderen gepresenteerd. Een goed boek, helder van opzet, zeer mooie foto’s (!) en fraai vormgegeven. Cor is een man van kennis en wetenswaardigheden. Hij schrijft prettig, op bijna verhalende wijze. Wie het leest, zou wensen dat zijn of haar tuin meer schaduw had.

Hete kolen

Een verzorgd, boeiend en informatief (hand)boek met mooie recepten. Na het grillen op een rooster is de afgelopen decennia de metalen ketelbarbecue min of meer gemeengoed geworden en lijkt het of we nu langzaam overgaan naar de volgende ontwikkelingsfase: de kamado. De soort verbeterde ketelbarbecue met een keramische c.q. dubbel-geïsoleerde wand.

Peulvruchten, het boek

Peulvruchten zijn gezond en lekker. Ze kunnen nu nog steeds de grond in. Bonen na medio mei. De erwten gingen al in maart voor. En wachten op een mooie oogst. Als voorafje is er het boek Peulvruchten. Mooi vormgegeven, informatief en helder geschreven. Het telt veel maakbare recepten. Kortom, een waardevolle aanvulling voor de kookboekenkast.

Wat is gezonde voeding?

We nemen aan dat auteur Hans Kraak met ‘77 Fabels & Feiten over onze Voeding’ opinies over ons eten wil bijstellen en misverstanden wegnemen. Dat lijkt niet te lukken. Misschien omdat een fenomeen als voeding zoveel verschillende aspecten telt, maar ons inziens ook door zijn streven om wijs en genuanceerd over te willen komen. Het is derhalve wel een boek om je eigen mening te vormen of te sterken.

De eerlijke moestuin

Een moestuingids, niet alleen voor de beginner, de gevorderde doet er ook ideeën uit op. Voor hen die door zelf te telen niet alleen gezonder willen eten maar ook geld willen besparen.