RHS testte broccoli

 The Garden - broccoli [1]

The Garden - broccoli [2]

 

Het lijkt of de duvel er mee speelt, juist als in Nederland een broccoli-campagne van start gaat, wordt in het meinummer van The Garden, het lijfblad van de Royal Horticultural Society, aandacht besteed aan broccoli.

De RHS test voortdurend allerlei groenterassen en -soorten in haar tuinen. Op de vermaarde Trial Fields. En de soorten die het, in meerdere opzichten goed doen, krijgen een AGM – een Award of Garden Merit. Daar is de zaadleverancier blij mee.

We vatten het artikel in The Garden kort samen. Wie het volledig wil lezen, wordt lid van de RHS.

Broccoli is een kool. Het gaat bij deze plant om de (kleine) bloemhoofden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘calabrese’ en ‘purple sprouting broccoli’. 

Calabrese

Calabrese vormt één grotere bloemhoofd (en wat kleinere), terwijl de purple sprouting vele kleinemaakt. Calabrese is na een maand of vier oogstbaar, de purple sprouting is winterhard en is na een jaar te oogsten.

Calabrese is in principe winterhard, maar de koppen kunnen schade oplopen. Dus het is verstandig de laatste zaaibeurt te doen vier maanden voor de strenge vorst kan worden verwacht. Dat is in Nederland januari-februari, dus in augustus de laatste keer zaaien.

 

Calabrese doet niet moeilijk over de grond en heeft minder bemesting nodig dan andere kolen. Hoe dichter de planten op elkaar staan, des te kleiner het belangrijkste bloemhoofd. Voor grote wordt een plantafstand van 30 cm aangeraden en 45 cm tussen de rijen.

Purple sprouting broccoli

U heeft er in de moestuin ruimte voor nodig, omdat ze pas na de winter kleine, paarse oogstbare bloemhoofden produceert. Het is wel een ideale groente voor de ‘hungry gap’ – de periode dat de wintergroenten op zijn en de eerste voorjaarsgroentjes nog op zich laten wachten. (En daarom ook in die periode onze Vastentijd.)
Zaai in de lente in potjes of ter plekke. De onderlinge afstand is 60 cm tussen de planten en 60 cm in de rij. Zorg voor een goed doorlatende grond.

De beste broccoli’s

Calabrese o.a. agassi, green magic, kabuki en voor de sprouting broccoli (niet alles is paars er zijn ook witte) o.a. redhead, mendocino, claret.

Er wordt veel gekruist tussen calabreses, kolen en sprouting broccoli om mooiere hoofden te krijgen en de teelt te bekorten. Dus laat ons verrassen de komende jaren.

Voedingswaarde

Broccoli is erg gezond, maar eens geoogst boet de broccoli snel aan voedingswaarde in. Lees dit.

Plaats een reactie