Tiramisù met rabarber

Bron: ene Sonja, ergens, ooit, maar niet meer te traceren. Het komt letterlijk ook voor op receptenrecepten.nl, smulweb.nl – oké, beetje flauw, de mascarpone is vervangen door (romige Bulgaarse) yoghurt, maar woordelijk verder identiek -, AH Kookschrift, culinair kookboek en ongetwijfeld nog veel meer sites. Wij doen het een beetje anders.

tiramisu met rabarber - breed

750 gr rabarber; 25 gr suiker; crème de casis; 2 dl slagroom; 2 eetl suiker; 250 gr mascarpone; lange vingers

Wij maken tiramisù in een (oven-)schaal van pakweg 30 x 20 cm. De in het “originele” recept aangegeven hoeveelheden zijn daarvoor te gering. Daarin worden een aantal lagen van rabarbermoes en mascarpone over elkaar in de schaal gedaan. Wij doen, net als bij de Tiramisù della Livia, één laag.

We vonden 500 gram rabarber te weinig. We hebben het opgekrikt naar 750 gram.

Verwarm de oven op 220 graden Celsius.
Maak de rabarberstelen schoon en droog. Snijd ze in stukken van een paar centimeter. Meng ze met de 25 gram suiker in een ovenschaal. Zet de schaal een minuut of vijf in de hete oven. De rabarber gaart in eigen vocht. Haal de schaal uit de oven en meng het geheel goed tot rabarbermoes. (Als de stukjes nog wat hard zijn, nog even terug in de oven zetten.)
Laat afkoelen.

Leg in een schaal van pakweg 20 x 30 cm lange vingers. Vul de bodem er mee. Sprenkel hierover crème de casis – zo veel dat het vocht door de lange vingers wordt opgenomen. Kantel de schaal af en toe een beetje om de drank naar de droge vingers te leiden. En als het te weinig is: nog wat crème de casis erbij.

tiramisu met rabarber 4Roer twee eetlepels crème de cassis door de afgekoelde rabarber. Spreid de rabarbermoes egaal over de lange vingers.
Roer twee eetlepels crème de casis door de mascarpone.
Klop de slagroom stijf met twee eetlepels suiker, meng dit vervolgens met de mascarpone. Spreid dit egaal over de rabarbermoes. (Vermoedelijk houdt u wat mascarpone over. Het hoeft er niet allemaal overheen.)
Dek het af en zet twee uur in de koelkast om goed koud te laten worden.

1 mei 2014
De rabarber is vroeg dit jaar en we hebben al zo’n beetje alle rabarberdesserts gemaakt. Deze stond nog ergens op de harde schijf. Mee-eters Martin vond het lekkerder dan de klassieke tiramisù. Ik had voor het opdienen nog wat crème de casis erover gesprenkeld en vond het daardoor een zweem van alcohol hebben. Maar het smaakte uitstekend.

Opmerkingen
Deze tiramisù kan de rijvaardigheid beïnvloeden.
 

 

Plaats een reactie