Slechte buren? Witlof en pastinaak?

Toen ik gisteren de witlof uit de grond haalde waren de pennen die naast de wortel 'witte Belgische' stonden beduidend dikker en groter dan die naast pastinaak.

Slechte buren - witlof en pastinaak(Als u wilt weten waarom ik witlof uit de grond haal en hoe dat dan verder gaat, lees dan dit.)

Op de foto ziet u een duidelijk verschil. Alle grote pennen stonden naast de wortel; de beduidend kleinere naast de pastinaak.

Nergens in de literatuur van combinatieteelt heb ik iets kunnen vinden over slecht nabuurschap. Sterker nog: in 2008 stond alle witlof ook naast de pastinaak. De pennen waren toen echter niet zo groot als de grote nu.
Ik weet dat aan het feit dat ik slordig was geweest met het uitdunnen van de zaailingen. Dat heb ik om die reden dit jaar zeer consciëntieus gedaan. In 2009 heb ik geen volle lengte (ca. 6 meter) pastinaak gezaaid, maar 2 meter daarvan met het oude ras 'witte Belgische' wortel.

Je zou ook kunnen stellen dat de wortel een gunstige invloed heeft gehad op de vorming van de pennen. Maar zo klein als de kleine waren, heb ik ze nog nooit gehad.
 

Ligging in de tuin

De ligging is ook min of meer hetzelfde. De aardperen worden hoog en nemen op een gegeven moment zon weg van de bedden 1A t/m 3B. In 2008 stond de witlof naast pastinaak in bed 2A. In 2009 in 3A.

Plattegrond moestuin.jpg

Plaats een reactie