Gesauteerde koolrabi met kruiden

Bron: The Cook's Garden

Gesauteerde koolrabi.jpg

2 koolrabi's van redelijk formaat; 1 theel zout; 1 middelgrote ui, gesnipperd; 3 eetl roomboter; 1 eetl majoraan (echte marjolein, oregano (= wilde marjolein)), vers, fijngehakt; 1 eetl basilicum, vers, fijngehakt

Schil de koolrabi. Van boven dun naar onder, dikker omdat het daar houtiger wordt. Rasp de koolrabi. Bestrooi het met wat zout (even goed mengen) en laat een half uur in een vergiet uitlekken.
Druk het water eruit. Niet tè hard. Er moet wel wat vocht in achter blijven.

Smelt de boter in een stevige pan. Bruin de ui en roer de koolrabi erdoor. Draai het vuur laag. Doe het deksel erop en stoof het gedurende 10 minuten. Haal het deksel eraf en draai het vuur middelhoog. Roerbak nog een paar minuten. Voeg de kruiden toe en serveer.

Koolrabi - fijn geraspt.jpg

10 juli 2009
De eeuwige queeste naar nieuwe koolrabirecepten bracht ons dit. Rauw, als het zout al een paar minuten zijn werk doet, is het verrukkuluk. Dat eet je zo, plukjes uit het vergiet. Eens gemaakt volgens het recept is het wat aan de zoete kant. Gebakken ui wordt zoet en koolrabi is zoet en zout helpt het zoet nog eens bovendien.
Mrs. M's eerste reactie was: "Lekker." Maar daarna concludeerden we dat een uitstekend bijgerecht is voor wild of gebraden rundvlees (ja, zelfs een rundervink) zou passen. Dus wachten tot de nazomer en herfst.

OPMERKINGEN
1)   Wat mij betreft meer kruiden
2)   Misschien wel olijfolie ipv roomboter (de Amerikanen spreken van 'sweet butter' ik neem niet aan dat dat zoeter is dan onze roomboter. Hoewel…. Amerikanen…. Die hebben ook dat akelig zoete baksel dat ze brood noemen.)
3)   Sauteren is roerbakken. Hier zit toch echt wel een fase van stoven of smoren tussen. Maar we hebben de titel 1:1 vertaald.

Plaats een reactie